18614
09:44 31.102016

Перша відкрита екскурсія у Перечині пройшла цікаво та змістовно

Життя 4509

Сьогодні, 30 жовтня, у райцентрі Турянщини відбулася перша відкрита екскурсія «Наш Перечин». Провів її відомий туризмознавець професор УжНУ Федір Шандор. Стартували о 14 годині біля пам’ятника легендарному Федору Фекеті. Гід зауважив, що Перечин в історичних документах, списках володінь, письмових роботах згадується вже в 1266, 1349, 1425-27 роках. Спочатку це було поселення, пізніше село, а в 1947 році – районний центр, селище міського типу і 4 березня 2004 року Верховна Рада України надала Перечину статус міста. Тут проживає 7800 чоловік.

%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b8%d0%bd-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d1%96%d1%8f-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be1

– Перечин має одну особливість, унікальність, чим не може похвалитися жодне місто України, – заінтригував присутніх Ф.Шандор. – Його засновник живий, він серед нас. Це Іван Погоріляк. Саме він під час своєї першої каденція мерства домігся, аби Перечин став містом.

На екскурсії мер також був присутній. На слова Шандора тільки посміхнувся.

Пан професор розповів, що існує декілька версій щодо назви Перечина. За однією з них, основою походження назви населеного пункту послужив перетин двох річок – Ужа та Тур’ї. Є думка, що від прізвища магната-землевласника Переча. Дехто вважає, що від слів «перечити», «перечиняти».

Задокументована історія Перечина починається з ХІІІ ст. Вперше в 1399 році Перечин згадується як населений пункт, що входить до складу Ужгородської домінії Другетів. Цікавим є той факт, що у північній частині перечинської долини, неподалік Хресної дороги, ужгородськими археологами були знайдені сліди перших поселень епохи неоліту (4 тис. р. до н.е.).

Наступною локацією стала будівля колишньої єврейської синагоги. Тепер тут ґаздує Ощадбанк. Зупинялись у центрі міста та біля Білого дому. Завершили біля першої аптеки Перечина. Останні 28 років тут знаходиться стоматологічне відділення Перечинської райлікарні.

На захід прийшло небагато людей.

– 30 людей – це нормально, – підбадьорив нас Федір Федорович. – Протягом п’яти років проводили екскурсії в Ужгороді за будь-якої погоди, з декількома людьми, одного разу було тільки двоє учасників, але захід ми все одно провели. У Перечині проводитимемо екскурсії щомісяця. Наступна буде присвячена сакральним архітектурним пам’яткам, бо там ідуть Миколи, а у вас цього дня храмовий празник.

Під час розмови з кореспондентом «Карпатського об’єктива» присутні зізналися, що з першої екскурсії почерпнули багато цікавого та корисного.

– Вивченням історії Перечина займаюся давно, долучався до підготовки та випуску книг, – каже Юрій Шейко. – Однак сьогодні почув дуже багато нової інформації, нові прізвища людей, які у свій час зробили багато добрих справ для нашого міста. Добре, аби екскурсії стали традиційними. Перечинцям та туристам є що показати і про що розказати.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини