18565
14:47 29.102016

Волохи Свалявки стали кращими – сільський голова

Життя 4330

%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%bd%e2%94%82Село Свалявка Перечинського району розкинулось перед Свалявським перевалом. Назва походить від потічка Свалявка, який там протікає. Поселення з такою назвою вперше зустрічається в податкових даних з 1582 року, було найбільш східним володінням Невицької замкової домінії. 1588 року взято на облік тільки одне селянське господарство, що володіло четвертиною наділу й оподаткуванню не підлягало. Згодом у сюди переселилося кілька нових родин. З XVІІ ст. про село нема жодної згадки – чи селяни покинули село, чи вимерли.

Тепер тут проживає 240 чоловік у 44 хатах, з них у 12 – українці, а в інших – волохи. Підпорядковується село Тур’є-Бистрянській сільраді. Її голова Василь Шкріба під час розмови з кореспондентом «Карпатського об’єктива» зізнався, що зазвичай з циганами важко знайти спільну мову, але йому вдалося порозумітися з представниками волоської нацменшини.

– Волохи не люблять, коли їх називають циганами, чи навіть ромами. До цієї нацменшини орган місцевого самоврядування ставиться доброзичливо, з порозумінням. Якихось особливих клопотів у нас з ними нема. Раніше вони скидували сміття в річку. Це додавало нам проблем, бо забруднювалося довкілля. Тепер регулярно складують сміття в пакети, їх щовівторка вивозить машина. За ці послуги жителі сплачують, – розповідає Василь Миколайович і додає, що останніми роками волохи змінилися – стали кращими, діти відвідують школу.

– З дітьми та батьками проводилася відповідна роз’яснювальна робота, – говорить Шкріба. – Важливим є і те, що волохи мають свою релігійну общину, на молитовні заходи їздять до Порошкова. Моя дружина працює вчителем Тур’є-Бистрянської школи. Вона каже, що чимала частина волохів здатна опанувати навчальну програму, є і такі, що вчаться на «ударно». Звичайно, є і проблемні школярі. Зі Свалявки у нас навчається майже 50 учнів, їх привозить і відвозить додому шкільний автобус.

Волохи живуть за рахунок соціальних виплат, так званих дитячих грошей, за виручені кошти від зібраних у довколишніх лісах суниць, малин, ожин, яфин, грибів. Їздять також на сезонні роботи в Тернопільську, Хмельницьку, Рівненську області та збирають металобрухт.

Тетяна Грицищук

Фото з мережі

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах