16334
16:00 26.092016

У Чопі Леніна «пустили з молотка». ФОТО

Життя 2527

Долю демонтованої скульптури Ілліча, днями вирішили депутати Чопської міської ради. Міські обранці відправили поваленого вождя – на аукціон.

1

Скільки вдасться вторгувати за пам’ятник поки що невідомо. Утім, експерти вже працюють над оцінкою, а чиновники планують виручені кошти витратити на благоустрій міста.

Пам’ятник Леніну у прикордонному містечку встановили у 1970 році в центрі міста. У 2000 році скульптуру перенесли до будинку престарілих, на прохання ветеранів-залізнодорожників.

«Під час Революції Гідності у лютому 2014 році монумент «вождю» повалили і до цього часу він лежить на території одного з комунальних підприємтсв міста. Разом із скульптурою Ілліча, плануємо також продати службовий автомобіль – чорну «Волгу». Поки що достеменно не відомо, яка вартість скульптури. Над цим працюють експерти, оскільки мова йде про 4 тони бронзи», – розповів заступник міського голови Оскар Балог.

На Закарпатті продаж Леніна через аукціон – випадок безпрецедентний. Хоча подібних скульптур в області було безліч.

Загалом в Україні пам’ятників радянському вождю налічувалося понад п’ять тисяч. Більшість з них – зникли безслідно. Деякі – таки продали.

До прикладу, поки громадські активісти та міські чиновники обмірковували, де зберігати прибрані з громадського простору пам’ятники, мер Новгород-Сіверського Олег Бондаренко виставив монумент Леніна на продаж, оцінивши його в один мільйон гривень.

Поки градоначальники більшості міст України шукають «канувші в лету» пам’ятники Леніна, у соцмережах оголошень про їх продаж – хоч греблю гати.

За мармуровий бюст лідера більшовиків просять 10 тисяч доларів, за бронзову статуетку – понад три тисячі гривень, а з за платинову голову вождя з ордена Леніна – півтисячі доларів.

Тож у влади міста Чоп є хороші шанси продати Ілліча за кругленьку суму, а вторговані кошти витратити на благо міста.

Христина БІКЛЯН

2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах