15440
10:57 18.092016

Свято в Хусті: Як у лісі гукнеш, так і відгукнеться

Життя 5021

17 вересня в Хусті святкували День працівника лісу.

img_7907

Свято відбулося в зовсім новому, не звичному для лісників, форматі.

Насамперед треба відмітити, що Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства презентувало новий логотип. Його представила Юлія Давидова, прес-секретар ОУЛМГ. Логотип вийшов пречудовий! Карпатський ведмідь – символ Закарпаття, присутній на гербі області, виконаний у зеленій гаммі від самого світлого, що символізує листя молодого лісу й до темного, вже пралісу. А за спиною звіра смерічки, які оспівані в багатьох піснях, віршах та легендах Закарпаття.

0

Святкові заходи відбувалися на центральній, оновленій площі Хуста. Миловидна сцена органічно вписалася в простір і манила хустян та гостей міста до перегляду концертної програми.

Зі словами вітання до лісників звернувся Геннадій Москаль, губернатор області. Валерій Мурга, начальник Закарпатського ОУЛМГ, також привітав своїх колег із найзеленішим святом року. До привітань долучилися й Михайло Рівіс, голова обласної ради, Слемп Шийлу, представник Міжнародної програми лісової служби США та інші. Кращих працівників своєї справи було нагороджено грамотами та відзнаками. Привітати лісників прийшов і Ендре Саліпскі, консул Угорщини в Берегові.

img_7832img_7841

Валерій Мурга розповів: «Цьогоріч вперше, коли представники лісництва вирішили поділитися святом із мешканцями області. Велику увагу під час підготовки було приділено розвагам для дітей різного віку, але навчально-розвивального характеру. На площі розташовано чимало локацій, де кожен може знайти для себе цікаве». До речі, практично на кожній локації діти отримували подарунки та призи, що стало приємною несподіванкою святкування.

Свято дійсно відбулося в новому, для лісників, форматі. Кожне окреме господарство представила цікавинки для відвідувачів. Особливо було де «розгулятися» малечі. Великоберезнянське ЛГ влаштувало цілий міні-розсадник, де діти вчилися висаджувати деревця, за роботу отримували саджанець у вазоні та сертифікат. Спостерігаючи за кількістю бажаючих було зрозуміло, що підростаюче покоління таки берегтиме нашу неповторну природу рідного краю. Учні Хустського НВК №1 висадили тую, яка буде жити на території закладу, а учні зобов’язалися за нею доглядати.

12

Ясінянське ЛГ, Рахівського району привезло до Хуста справжнього різбляра-сопілкаря. Василь Рубчук розповів: «Сопілочка виготовляється зі свіжої ліщини. На виготовлення однієї витрачається близько півгодини. Мені допомагає мій син – Василь». Хлопчина навчається в Ясінянській ЗОШ І-ІІІ ст. №1, у 7-му класі, але у вільний час із задоволенням займається виготовленням цього музичного інструменту.

img_7704dsc_0008

Євген Нападій, головний інженер із лісокористування з Ужгородського лісового господарства розповів про обладнання, що вони представляли: «Ми представляємо обладнання для фіксації насадження. На стенді є обладнання, яке використовували ще в 50-их роках, а також сучасне. Ним вимірюється повнота деревостану, висота, діаметр і виходячи з цих показників у лісі планується той чи інший захід. Населення вважає, що лісова охорона просто пішла в ліс і бензопилою почала різати ліс. Це не так. В Ужгородському районі призначається вибіркова санітарна рубка та рубка догляду за лісом. Це відбувається в період лісовідновлення, коли проводиться рубка супутніх порід».

img_7719

Зважаючи на цей коментар сподіваємося, що висадження молодого лісу відбувається у значно ширших масштабах, ніж його вирубка.

До проведення свята дуже активно долучилася Ужгородська громадська організація «Форза», яка виступила одним із співорганізаторів свята. Мета організацій в День лісу полягала в залученні дітей до різноманітних пізнавальних ігор, через які малеча могла зрозуміти важливість збереження лісу. Словацько-норвежсько-український проект, який називається «Ліси для суспільства. Ліси без бар’єрів» зазначає важливість спілкування лісівників із громадськістю. Тому ми запропонували лісівникам провести свято відповідно до європейських тенденцій», – розповіла Світлана Купцова, представник ГО «Форза».

dsc_0030

Міжгірські лісничі долучали дітей та їх батьків до виготовлення шпаківень, бо ж який ліс без їх співу!? Учні Міжгірської школи лісництва допомагали у залученні родин до справи адже саме вони продовжуватимуть справу лісників.

На одній із локацій був представлений спецодяг, у якому відбувається вирубка. Задля безпеки працівника, що користується бензопилою, представлено одяг із чудо підкладкою, який при розпилюванні перетворюється на мотузки й намотується на цеп пили.

dsc_0044dsc_0048

Діти складали та складали та розмальовували великий пазл області, відгадували назви дерев за його плодами та листям. Тут зауважу, викладання природознавства та біології в закладах освіти залишає бажати кращого. Малята «годували» ведмедя шишками, всі охочі фотографувалися біля муляжів диких тварин та яскравої дитячої фотозони.

img_8027

dsc_0040Краяни мали можливість насолодитись виступами індивідуальних виконавців та творчих колективів, зокрема солістів Марини Фреган, Олександра Гобана, Олександра Сарвадія, музичних, танцювальних та інструментальних гуртів: «Джерельця Картпат», «Цимборики», «Хустяни», естрадно-духового оркестру обласної філармонії та інших.

Свято видалося яскравим, пізнавальним та різноманітним. Воно дійсно не було подібне до десятку інших, що проводяться в області. Залишається сподіватися, що жителі області дійсно переглянуть своє ставлення до лісу й природи загалом.

 

Софія ПЕКАРОВИЧ

Фото: Анна ПАЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах