142397
14:54 1.022023

На Закарпатті організували семінар-тренінг для викладачів народного танцю

Життя 3169

Закарпатська філія мережі Будинків народних традицій організовує навчання для викладачів народних танців у нашому краї не вперше. Цього разу тренінг з методики викладання для хореографів-початківців проводять у Берегові.

З початком війни на Закарпатті відчувається значний брак кадрів в освіті, не оминуло це й галузь культури. Чимало народних майстерень і танцювальних ансамблів залишилися без педагогів. Закарпатська філія мережі Будинків народних традицій, відзначивши потребу у навчанні народним танцям, запросило із угорського міста Ніредьгаза хореографів Дору Антал і Роланда Антала розробити курс навчання для викладачів-початківців та тих, хто досі ще зовсім не займався цим. Взяти участь у такому тренінгу зголосилося 15 бажаючих із різних районів Закарпаття. Один раз на місяць у Берегові вони вивчатимуть основи методики викладання, розроблені подружжям Анталів.

Координаторка програм Закарпатської філії мережі Будинків народних традицій Еніке Вараді повідомила, що протягом минулих років організація реалізувала для закарпатських викладачів народного танцю кілька тренінгів. «Через ситуацію, спричинену війною, перед нами постала нова проблема. Адже викладачі народних майстерень, які вже показали роботу на високому рівні, на жаль, зі зрозумілих причин не залишилися вдома. Відтак чимало таких майстерень лишилося без педагогів, що тепер стало проблемою на Закарпатті. Відтак ми вирішили допомогти нашому руху з навчання народним танцям. Взяти участь у цьому тренінгу виявили бажання і чимало таких, хто раніше не був обізнаним у навчанні народним танцям, зокрема, філологи, бібліотекарі, музиканти та представники інших різних сфер діяльності. Оскільки для нас усіх надзвичайно важливо, щоб народна культура не зникла у наших населених пунктах, вони готові навчатися та працювати», – наголосила координаторка. За її словами, те, що подружжя Анталів, незважаючи на воєнну ситуацію в нашій країні, погодилося щомісяця займатися із закарпатцями – це велика можливість. Адже таким чином викладачі, які беруть участь у тренінгу, можуть отримати гарні професійні знання.

Роланд Антал, викладач тренінгу, педагог заснованої ним у Ніредьгазі школи танцю повідомив, що на запрошення мережі Будинків народних традицій вони вже протягом восьми років регулярно приїжджають на Закарпаття, долучаються до таборів, менторських програм. «І вже другий рік ми також проводимо підготовку вчителів народного танцю. Для нас – велика честь, що ми можемо допомогти закарпатським угорцям у складній ситуації. Коли ми зараз приїхали, то не знали, хто на нас чекає. Але думаю, що з цією чудовою командою зможемо досягти успіхів протягом пів року навчання, і ми зможемо передати їм важливі методологічні знання», – повідомив хореограф.

Заняття, які організували за підтримки Фонду ім. Шандора Чорі, проводитимуть один раз на місяць на базі Будинку для паломників ім. о. Ференца Пастора у Берегові.

(Kőváry/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини