142121
14:10 25.012023

В Ужгороді стартував Форум громадянського суспільства

Життя 3699

“Основний елемент: регіон Закарпаття” – під такою назвою сьогодні в Ужгороді розпочався перший регіональний Форум представників громадянського суспільства, який об’єднав активістів, посадовців, волонтерів, благодійників та екологів.

Учасники заходу обговорювали роль ОГС (організації громадянського суспільства) з територіальними громадами і регіональною владою в умовах воєнного стану.

Привітав учасників Форуму голова Оргкомітету Олег Лукша, висловив сподівання, що ця ініціатива, яка стартувала саме в обласному центрі Закарпаття, стане майданчиком для обміну думками, досвідом, а започатковані з такого діалогу проекти – успішними.

– Основна мета Форуму, який вже є п’ятим за рахунком і відбувається в умовах війни – це наблизити перемогу і посилити роль ОГС у всіх компонентах розвитку Закарпаття та допомоги ЗСУ. Зробити це можна за рахунок комунікацій, обміну досвідом, за рахунок того, що ми можемо започаткувати нові речі. Адже саме громадянське суспільство є ядром національного спротиву, який має: військову частину, інформаційно-пропагандиську, гуманітарну, волонтерську тощо. Подібний Форум проводився в Україні на початку грудня. Називався він “Основний елемент”, що означає, що Україна – стає основним елементом у геополітиці світу. Вона стає лідером у боротьбі за справжню демократію та права людини, – наголосив Олег Лукша.

Як молодь Закарпаття сприяє стійкості, єднанню та відновленню громад розповіла у рамках форуму Олена Біланіна, голова Ужгородської молодіжної ради.

– Серед учасників нашої панельної дискусії – представники різних молодіжних ГО. Представники національних меншин, внутрішньо переміщених осіб тощо. Ми будемо говорити про те, з якими викликами зіштовхувалися команди, що допомагає їм вирішувати ті чи інші труднощі.

Що ми всі, як молоде покоління, можемо зробити для того, щоб підвищити рівень єдності в наших громадах, – зазначила Олена Біланіна.

Форум був чудовою платформою для презентації різноманітних волонтерських ініціатив. Під час обговорення у панельних дискусіях йшла мова про те, що волонтерство – вагома складова громадянського суспільства.

– Сьогодні я представляю не тільки організацію “Волонтери Закарпаття”, але й волонтерський хаб “Венеція”, – розповідає представниця волонтерської спільноти Катерина Легерда. – Всі ми працюємо в ім’я перемоги. Наша організація нараховує більше 300 волонтерів на Закарпатті. Цей форум покликаний об’єднати громадянське суспільство, привернути увагу світової спільноти до війни в Україні, яка продовжується ось вже 11 місяців.

Як підсумок Форуму, учасники повинні ухвалити Резолюцію, де кожен учасник матиме можливість внести свої пропозиції для наближення перемоги.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини