142021
15:47 23.012023

У Берегові відбулося покладання до пам’ятної дошки Ференца Келчеі

Життя 2684

22 січня Берегівський міський осередок Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) відзначив День угорської культури біля пам’ятної дошки автора тексту гімну.

Ференц Келчеі часто бував у Берегові, про що свідчить, зокрема, і його листування. Саме в цьому місті він відсилав та отримував листи. «У 1992 році місцевий осередок Товариства угорської культури Закарпаття та Товариство ім. Келчеі встановили пам’ятну табличку на честь великого поета на стіні сучасної будівлі пошти», – пригадав, виступаючи на заході, очільник Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар. Він також нагадав, що у 1989 році парламент Угорщини оголосив дату завершення роботи над текстом гімну, 22 січня, Днем угорської культури, тим самим визнаючи велич твору, «оскільки в угорській літературі не так багато творів, які так істинно відображають дух та історію угорського народу, як державний гімн; те, що після багатовікової боротьби та отримання постійних ляпасів від долі, угорський народ все ж зберігся, і, на відміну від інших народів, які зникли в безодні історії, він ще присутній на мапі Європи».

«Через двісті років після написання національного гімну угорський народ зіткнувся з тими ж випробуваннями, що й раніше, але угорці витривалі і все ще тут, у серці Європи», – зазначив очільник організації.

«Угорська культура – ​​дуже важлива форма ідентичності, адже угорська мова – це те, чим ми можемо передавати свої думки, а культура – ​​це те, що дає нам силу, за допомогою якої ми можемо зберегти нашу націю. Плекаючи, поширюючи та передаючи культуру, ми можемо забезпечити, щоб угорське слово було на Закарпатті, у Берегові ще через двісті років», – наголосив він.

Після виконання національної молитви угорського народу присутні поклали вінки пам’яті до пам’ятної дошки автора гімну.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини