141954
14:54 22.012023

У Берегові з нагоди Дня угорської культури відбулася прем’єра телевистави

Життя 2461

20 січня в рамках центрального заходу Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) з нагоди Дня угорської культури відбулася презентація телевистави, створеної на основі п’єси «Молодиця Дейріне» (Déryné ifjasszony).

2023-й особливий з точки зору ювілеїв, адже 200 років тому народився видатний угорський поет, революціонер Шандор Петефі. А 20 січня визначна дата, бо цього дня два століття тому з’явився на світ знаменитий представник угорської драматургії Імре Мадач.

На початку заходу, який відбувся в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, у вщент заповненому залі присутні виконали національну молитву угорців.

Відтак до глядачів звернулися Домонкош Марк Кіш, керівник програми «Дейріне» (Déryné Program), продюсер телевистави, та Аттіла Віднянський, директор Національного театру Угорщини, режисер-постановник відеоверсії п’єси Ференца Герцеґа.

«Цим показом телевізійної вистави ми хочемо вшанувати героїчну епоху угорськомовного театру, його героїв, акторів та борців», – наголосив у відеовітанні Домонкош Марк Кіш. Він також висловив сподівання, що сценічну версію постановки вдасться якнайшвидше представити на Закарпатті разом з іншими виставами, підготовленими в рамках програми «Дейріне», адже це означатиме, що війна закінчилася.

«Дейріне», яка була створена в Національному театрі й діє на його базі, є однією із найзахопливіших культурних програм в Угорщині за останнє десятиліття, – підкреслив, у свою чергу, Аттіла Віднянський. – Ідея програми полягає в тому, щоб привезти вистави туди, де раніше таке бувало рідко, у віддалені села та міста».

За словами режисера, задум створення такої програми виник у нього ще в Берегові, коли в 1995 році він разом із трупою місцевого театру гастролював угорськими селами Закарпаття. «Берегівський театр надихнув на створення культурної програми «Дейріне», котра тепер представляє нас у рідному краї», – зазначив режисер. Успішність програми підтверджує те, що в її рамках минулого року по всій Угорщині було показано майже 900 вистав.

Глядачів привітав і присутній на заході заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат облради Йосип Борто. «Наша культура – величезне надбання нашої нації, основа нашої гордості та запорука нашого збереження», – заявив він. «Угорці збагатили культуру Європи та всього світу, і серед них є чимало вихідців із Закарпаття», – зауважив Йосип Борто. Він додав, що список видатних представників угорської культури – вихідців з нашого краю надзвичайно великий.

«Наша культурна спадщина може допомогти й у вирішенні проблем сучасного життя, – наголосив Йосип Борто. – Шандор Петефі вважав свободу важливішою за все. І довів це не тільки своїми творами, але й життям та смертю. Сьогодні Угорщина, зокрема її уряд, бореться за свій національний суверенітет з бюрократією й бюрократами Євросоюзу на рівні, гідному спадщини Петефі та інших видатних предків. Україна веде кровопролитну війну з росією за свою територіальну цілісність. Ця війна впливає на життя кожного з нас. Багато хто втратив надію, хоча є дороговказ для кожного покоління та для всіх життєвих ситуацій. Найкраще цю ідею сформулював Імре Мадач у своєму творі «Трагедія людини»: «Кажу, людино: борися та довіряй з упевненістю!» Борімося і ми за наше збереження, наші права, нашу гідність, свободу. Вірмо, що ця боротьба має сенс і принесе результати. Боже, благослови угорців!»

Після вітальних промов присутні переглянули телевиставу, прем’єра якої відбулася 19 вресня 2022 року в Національному кінотеатрі «Уранія». Трупа представила драму Ференца Герцеґа «Молодиця Дейріне», що дає уявлення про народження угорськомовної акторської майстерності, про світ, сповнений надій, боротьби та успіхів. Телевізійну версію п’єси почали записувати у квітні 2021 року в Національному театрі та Національному ботанічному саду. Вистава повертає глядачів в епоху реформ і знайомить з моментами угорської драматургії, що мали величезний вплив на культуру та суспільство, правдиво відображає обставини зародження угорськомовної драматургії.

Телевистава пов’язана і з нашим краєм, оскільки, крім режисера Аттіли Віднянського, головну героїню, Розу Сейппатакі Дейріне, грає акторка закарпатського походження Вікторія Торпої, а роль Німлінґа виконує Віктор Івашкович.

Після прем’єри відбулося спілкування з Вікторією Торпої, яке модерувала в.о. директора Закарпатського обласного угорського драматичного театру Едіна Шін. Акторка, зокрема, розповіла глядачам про цікавинки знімального процесу та закулісся.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті – повітряна тривога
13:19
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Всі новини