13812
22:10 30.082016

Скільки коштує зібрати дитину до школи цього року?

Життя 3356

Ось і закінчується пора літнього відпочинку… Саме в серпні більшість батьків починає перейматися питаннями підготовки своєї малечі до школи. Особливо важко як морально, так і фінансово тим, хто має майбутніх першокласників. Адже відпускають дитину від себе, вона потрапляє в інше середовище, у новий колектив, і це вже не садочок, тут потрібно бути повністю самостійним… До того ж кожен замислюється, наскільки ця подія вдарить по сімейному бюджету, бо своїй малечі хочеться дати все найкраще, хоч і доведеться заощаджувати не одну заробітну плату.

1111

Для того, щоб зрозуміти, скільки ж насправді коштує зібрати першачка в школу, ми обійшли декілька магазинів Ужгорода й порівняли ціни. Отже, розпочнемо наш підрахунок…

У першій же крамниці ціни викликали в нас шок, але продавчиня повідомила: «Тут «бюджетний товар», в інших магазинах ви здивуєтеся ще більше». На запитання, звідки беруться такі високі ціни, жінка відповіла: «Усе залежить від курсу долара, а він увесь час коливається. Тож ми вимушені постійно піднімати вартість».

Це дійсно так, адже порівняно з минулим роком у середньому ціни зросли на 15%, і не тільки на дитячі товари та канцелярію.

Найважливіша річ, з якої зазвичай починаються покупки до школи, – це портфель. У нього повинна бути тверда спинка з ортопедичними елементами. Вони дозволяють стежити за правильним положенням спини, при цьому не викривляють хребет. Ціни коливаються від 300 до 1300 грн залежно від якості та естетичного вигляду.

Однак куплений портфель ще потрібно наповнити всіма необхідними для навчання канцтоварами. Ціни на них дуже відрізняються й залежать від обкладинки та дизайну товару, на що діти звертають чималу увагу. Як розповідає продавчиня одного з ужгородських магазинів Марія Михайлівна, вартість зошитів на 12 аркушів коливається від 1,50 до 9 грн, на 96 – від 12 до 26 грн.

Також обов’язково потрібно придбати ручки, вони коштують від 1 до 18 грн, кольорові олівці – 30–75 грн, фломастери – від 15 до 140 грн, папку для зошитів – від 25 грн, щоденник – від 28 до 90 грн, альбом – від 12 до 55 грн, фарби – від 22 грн, пластилін – від 20 грн, пенал – 30–85 грн.

За нашими підрахунками, тільки ці канцелярські дрібниці батькам обійдуться в середньому в 500–700 грн.

Обов’язковим для першокласників є придбання шкільної форми. Вимоги до неї в кожній школі різні. Ще потрібно купити декілька пар сорочок та штанів для хлопця, блузок і суконь для дівчинки, спортивну форму для уроків фізичного виховання та взуття.

Вартість форми коливається від 550 до 1200 грн. Дитяче взуття пропонують за ціною 250–600 грн, усе залежить від розміру гаманця батьків.

Піджак для першокласника обійдеться в 350–1000 грн. Брюки нині коштують 300–650 грн, спідничка для дівчат – від 250 до 650 грн, сарафан – 350–900 грн, блузку можна купити за 150–600 грн. Варто придбати й вишиванку, ціна на них коливається від 350 до 2000 грн.

Тільки на придбання одягу треба витратити близько 2,5–4 тис. грн залежно від віку дитини та якості обраного товару. Через суттєве зростання цін батьки не завжди можуть одразу купити все необхідне, часто просять відкласти товар, щоб оплатити, «коли буде зарплата». Але є й такі, що починають купувати необхідні речі ще з квітня, адже якщо шукати речі заздалегідь, чекати на знижки чи просто порівняти ціни в декількох магазинах, то можна суттєво зекономити, розповідає пані Марія.

У середньому, щоб зібрати дитину до 1 вересня, треба від 3 до 5 тис. грн. Але це тільки орієнтовна сума, адже після початку навчання потрібні будуть додаткові спеціальні зошити, а можливо, ще й певні книжки. Кожна сім’я має заздалегідь спланувати свій ліміт коштів, адже якщо купувати все те, що захоче малюк (портфелі з різними героями мультфільмів та різноманітні канцтовари), ви не тільки витратите більше грошей, ніж передбачали, а й, імовірно, ваша дитина на уроках буде постійно відволікатися, розглядаючи свої гарні яскраві речі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

школа

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах