137713
08:49 21.102022

Берегівчани вшанували пам’ять героїв угорської революції 1956 року

Життя 28697

Повстання розпочалося мирною маніфестацієїю будапештських студентів та демократично налаштованої інтелігенції, до яких тодішня влада застосувала зброю, і вона переросла у силовий опір.

Молодь зі своїми прихильниками захопили ряд стратегічно важливих об’єктів, на її вимогу прем’єр-міністром країни призначили реформатора Імре Надя, який висловився за вихід Угорщини з Варшавського договору.

Комуністичний режим радянського союзу не стерпів такого вільномислення і ввів у країну свої війська ніби-то “для наведення порядку”. Після домовленостей із повстанцями стрільбу до 1 листопада припинили, але вже 4-го російські танки вже знову були в Будапештіі та за сприяння служби держбезпеки жорстоко придушили повстання. Тисячі учасників загинули або отримали поранення, були піддані репресіям. Побачивши справжнє вовче обличчя СРСР, майже 200 тисяч угорців емігрували з країни. Світова спільнота теж негативно сприйняла вторгнення радянських військ в Угорщину.

Громадські угорські організації Закарпаття багато років поспіль вшановують пам’ять героїв революції 1956 року. Не став винятком і нинішній. ГО “Про культура Субкарпатіка” спільно з консульством Угорщини в Берегові організували т.зв. “тихе” покладання вінків до пам’ятного знаку повстанцям, встановленому на території залізничного вокзалу.

“Демократично налаштована молодь краю в міру своїх можливостей підтримувала революцію 1956 року – розповсюджувала листівки, інформувала ровесників по той бік кордону про військову загрозу тощо,- наголосила у виступі на зібранні президент осередку та ЗУІ Ілдика Орос. – Це повстання було першим поштовхом до розпаду радянського союзу, дякуючи йому впав і комуністичний режим в Угорщині і тепер ми можемо вільно відзначати цю знакову дату.”

Духівник інституту о.Іштван Мароші помолився за упокій душ загиблих у жовтні-листопаді 1956 року угорців та їх помічників.

Представники інтелігенції та громадськості міста над Верке, студентська молодь, викладачі ЗУІ, працівники дипломатичних установ Берегова та Ужгорода поклали до піджіжжя пам’ятного знаку вінки та букети квітів.

В урочистості взяв участь заступник держсекретаря міністерства зовнішньо-економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини Адам Штіфтер.

“1956 рік – це знакова дата в історії нашої країни,- поділився з Карпатським об’єктивом високопосадовець,- Я вперше беру часть у подібному покладанні вінків і для мене це велика честь бути тут разом зі своїми співвітчизниками.”

На церемонії був присутній також Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї.

Подібне вшанування героїв повстання 1956 року вчора відбулося в Меморіальному парку Сваляви, а 21 жовтня проходитиме на Майдані Героїв в Ужгороді, інших населених пунктах області.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах