136575
13:13 30.092022

На Закарпатті відзначають День усиновлення

Життя 3760

30 вересня у День християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в Україні відзначають і День усиновлення. Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та усіх причетних до цієї справи.

За 9 місяців на Закарпатті усиновлено 30 дітей. 28 – громадянами України та 2 іноземцями. Про це під час брифінгу розповіла Світлана Якімеліна, начальниця служби у справах дітей Закарпатської ОДА. 

– З початку війни, усиновлень в області майже не було, але сама процедура не зупинялася. Традиційно, хочуть усиновити дітей (майже 80% кандидатів) до 5 років. Натомість, діти, які підлягають усиновленню – старше 6-7 років. Таких дітей ми взяли на облік 62. Також збільшується кількість кандидатів на усиновлення. Наразі – це 73 кандидатури, з них – 63 сімейні пари. Загалом в області проживає 615 дітей, які усиновлені і за якими працівники у справах дітей здійснюють нагляд, – розповіла Світлана Якімеліна.

Нещодавно були внесені зміни до 905 Постанови, яка регулює діяльність служб у справах дітей, щодо усиновлення. Наразі, діти, які евакуйовані за межі України не підлягають усиновленню до повернення в Україну. Діти, які залишилися на окупованих територіях також не підлягають усиновленню. Діти, які евакуйовані в межах України, можуть бути усиновлені. Зараз із цією постановою, службам у справах дітей, куди перемістилися діти, надано право здійснювати дії, щодо усиновлення. 

Наразі на Закарпаття евакуювали 14 закладів, де перебуває 250 вихованців. 

– Звичайно, там є діти, які підлягають усиновленню. Скільки їх, наразі, складно відповісти. Близько 35%. Ця цифра весь час змінюється. Бо деякі заклади прибувають, інші їдуть. Тож кількість дітей змінюється, – зазначила начальниця служби у справах дітей.

Наразі служба співпрацює з різними благодійними організаціями та фондами, які працюють у сфері захисту дітей, і допомагають у пошуку оренди та проплати житла для дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах