134495
18:31 17.082022

В Ужгороді відбулася нарада щодо підготовки закладів освіти Закарпаття до нового навчального року в умовах воєнного стану. Фото

Життя 5147

В середу, 17 серпня, у стінах зали Вченої ради Ужгородського національного університету відбулася розширена нарада за участі Державного секретаря МОН України Сергія Захаріна, котрий з робочим візитом прибув на Закарпаття з керівниками місцевих органів управління освіти, керівниками закладів професійної (професійно-технічної) та фахової перед вищої освіти Закарпатської області.

Розпочався цей захід одразу після завершення повітряної тривоги, яка змістила час його проведення на пів голини. Окрім освітнього «десанту» зі столиці на чолі з Сергієм Захаріним, присутніми на нараді також були керівництво області та обласного центу, зокрема, голова Закарпатської ОДА/начальник ОВА Віктор Микита; його заступник Ігор Шинкарюк; директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА/ОВА Мар’яна Марусинець; ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка; ужгородський міський голова Богдан Андріїв; начальник управління цивільного захисту Закарпатської ОДА/ОВА Віктор Буришин; начальник сектора контролю за особливо важливими об’єктами та новобудовами Головного управління ДСНС України у Закарпатській області Андрій Мельниченко, а також значна кількість керівництва освітніх закладів краю.

Модератором спеціалізованої наради виступив Віктор Микита, який заявив, що питання організації освітнього процесу у новому навчального році відіграють надзвичайно важливу роль і визначені президентом України Володимиром Зеленським як пріоритетні, тож увага профільного міністерства максимально прикута до кожної області. Тому для ефективної роботи були залучені всі територіальні громади області, які сьогодні і забезпечують підготовку закладів освіти до нового навчального року з урахуванням вимог воєнного стану.

Очільник Закарпатської ОВА також повідомив, що сьогодні Закарпаття – серед лідерів у країні за підготовкою укриттів в освітніх закладах. І на організацію та виконання цього питання вже спрямовані значні кошти як обласного бюджету, так і бюджетів територіальних громад. Зокрема, минулого місяця Кабінет Міністрів України розширив перелік пріоритетних видатків державного бюджету, внісши до нього витрати на облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо).

У свою чергу Державний секретар МОН Сергій Захарін зазначив, що навчання в режимі офлайн розпочнеться лише у тих навчальних закладах, де дозволяє безпекова ситуація, а також створені належні умови. При цьому він наголосив на тому, що наявність укриттів, котрі обстежили спеціальні комісії і, які отримали відповідні акти, є обов’язковою умовою для організації освітнього процесу у традиційній очній формі. Але, на його думку, батьки мають право самостійно вибирати форму навчання для своїх дітей.

З цим погодилося і обласне керівництво. «Батьки та здобувачі освіти можуть особисто оглянути сховища й переконатися у вжитих заходах безпеки. Важливо, щоб діти і молодь отримували якісні освітні послуги в безпечних умовах, щоб якнайбільше здобувачів освіти були охоплені очним навчанням», – підкреслив голова Закарпатської ОВА.

Наступною доповідачкою виступила Мар’яна Марусинець, яка,  вдаючись до деталей, окреслила поточний стан освітніх закладів, в тому числі їхню готовність до навчання в нових воєнних реаліях, а також на проблемах, які стоять перед закарпатськими освітянами.

Крім цього, пані Мар’яна також відзначила позитивну динаміку результатів цьогорічного національного мультипредметного тесту (НМТ). Так, у поточному році рекордна кількість закарпатських абітурієнтів отримали максимальний результат – 200 балів за виконання тестових завдань, що у підсумку дозволило піднятися з останнього місця рейтингу областей України аж на тринадцяту позицію, що безперечно є успіхом.

Щодо сухих цифр, то з української мови таких результатів – 66, з історії України – 94, а з математики – 14. Усього НМТ, оцінених у 200 балів цьогоріч аж 309 (минулого року їх було тільки 10), які загалом отримав 241 учасник НМТ. При цьому максимальний результат одразу з трьох предметів мають 10 абітурієнтів, з двох предметів – 48 осіб і з одного предмета – 183.

Важливим є і той факт, що абітурієнти з числа вимушено переміщених осіб в Закарпатті також складали НМТ. І частина з них теж набрала по 200 балів з різних навчальних предметів. Зокрема, з української мови таких 10 осіб, з історії України – 12, а з математики – 8. З трьох предметів максимального результату досягли двоє осіб з числа ВПО, з двох предметів – четверо і з одного – 16.

Окремим питанням профільної наради стало питання розвитку позашкільної освіти, на якому також детально зупинився заступник голови Закарпатської ОВА Ігор Шинкарюк. У своїй доповіді він торкнувся як позивних сторін цього процесу, так і «гострих кутів». Тож, у підсумку було охарактеризовано як стан та проблеми, так і перспективи позашкілької освіти краю. Зокрема, піднімалося і питання успішної організації літніх шкіл з математики та інформатики. Обговорювався також і проєкт Закарпатської ОВА щодо інтеграції ІТ-освіти у позашкільну освіту, який у сучасних реаліях має надважливе значення та може стати пілотним для усієї країни.

І, приємним завершальним акордом цього заходу стало вручення міністерських подяк ряду працівників Ужгородського національного університету, які доклади значних зусиль як в організації освітнього процесу, так і на ниві захисту краю та волонтерства протягом останніх  місяців.

До слова, у планах Державного секретаря МОН України також передбачено відвідування ряду закладів освіти обласного центру, зокрема, Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20-ліцей «Лідер», Лінгвістичної гімназії ім. Т.Г. Шевченка та комунального закладу вищої освіти «Ужгородський інститут культури і мистецтв».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах