133377
12:37 25.072022

У Перечині відбувся благодійний інтеграційний захід

Життя 4701

Вчора, 24 липня, у внутрішньому дворику Краєзнавчого музею Перечина відбувся благодійний інтеграційний захід, в рамках якого провели майстер-клас з розпису патріотичних екологічних торбинок. Учасниками були жителі громади та внутрішньо переміщені особи.

Один з організаторів – благодійний фонд «Центр громадських ініціатив». Його директор Андрій Вишняк розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» про мету заходу:

– У рамках нашої діяльності, яку ми ведемо протягом останніх трьох місяців для ВПО, сьогодні провели інтеграційну зустріч. Ця зустріч у рамках одного з проектів, який реалізується за підтримки Карпатського фонду. Ідея та мета – знайомство, неформальне спілкування, насамперед дітей, які проживають у Перечинській громаді – постійно і тимчасово. А також і батьків, бо через дітей прийшли сюди і батьки, і наразі мають можливість спілкуватися, налагодити контакти. Це необхідно, бо ситуація в країні заставила одних приїхати, а інших приймати людей у громаді. Ми проводимо майстер-класи і з кулінарії, і фотографії. Радує, що сьогодні багато нових учасників.

Зауважу, що чимало переселенців активні. До прикладу, Роза проявила ініціативу показати, як робити різні прикраси. Анна з Одеси проводить майстер-клас з розмальовування еко-торбинок. Ми закупили торбинки, вартість однієї 36 грн., необхідні матеріали, фарби. Люди можуть самі розмалювати ташку і потім хосновати її чи просто любуватися нею.

Ми поставили скриньку для збору коштів і кожен учасник заходу може зробити посильну пожертву для ЗСУ, щоб ми могли купити необхідні речі для перечинських хлопців, які захищають Україну від окупантів. Крім того, діти малюють малюнки, пишуть листи нашим воїнам. Їх передамо волонтерам, а вони вже захисникам.

Учасники поділилися своїми враженнями із кореспондентом.

Аліна Умрихіна, 30 років. Вчитель початкових класів, письменниця. Зараз перебуває у декретній відпустці. Приїхала з Кропивницького.

– Я обрала квітку маку і Герб України – тризуб, традиційні кольори для України – чорний і червоний. Вони символізують історію, боротьбу нашого народу, дух, стійкість, культуру.

В Перечині вже п’ять місяців. Тікали від вибухів, не знали, чи буде наша область окупована чи ні. Три ночі сиділи у підвалі з місячним немовлям і старшим сином, якому п’ять років. Вирішили тікати, щоб не загинути під завалами. Обрали Закарпатську область, найзахіднішу точку України, сподіваючись, що тут буде безпечно. Чоловік привіз нас, повернувся на завод, а потім пішов на фронт. Я з дітьми живу в гуртожитку ліцею, що в Сімері.

Олександра, 9 років. Приїхала з Дружківки, а туди раніше сім’я переїхали з Донецька. Свою торбинку оздобила сонцем і трьома літаками.

– Мені захотілося намалювати літак «Мрія» та ще декілька літачків. Знаю, що «Мрія» – найбільший літак світу. Мені подобається малювати, малюванням займаюся п’ять років. Торбинку дам бабусі, нехай користується. А коли почнеться навчальний рік, то буду носити у ній змінне взуття. Мені тут подобається, але дуже хочеться додому, – зізналася дівчина.

Перед дітьми виступила собачка Баффі породи йорк. Вона виконувала різні команди господині: ходила поруч, кружляла на задніх лапках, штовхала іграшковий візок, збирала розкидані іграшки. Пані Ірина приїхала з Харкова.

– Знайшли тимчасовий прихисток у дитсадку. Організатори запросили нас, щоб розважити діток.

Бачу, Ваша собачка така патріотична – у вишиванці.

Так, вона патріотка України, Баффі за нашу рідну неньку з головою і хвостом.

Директор музею Маріанна Попович провела екскурсію. Відвідувачі ознайомилися із експонатами, поринули в історію міста Перечин.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у зловмисників вилучили партію «товару» та боєприпаси
13:55
Закарпатець посеред ночі увірвався в будинок односельчанки та пограбував жінку
13:40
Службова недбалість під час ремонту лікарні в Перечині, що обійшлась у понад 300 тис. грн: інженеру з технагляду повідомили про підозру
12:44
На території Чопської лікарні сталася пожежа
12:27
26-річний тернополянин за $4500 став «багатодітним» татусем трьох литовських дітей
12:11
Всі новини