133121
12:32 19.072022

Життя «до» та «після» вимушеного переселенця з Луганської області Олексія Дівенка

Життя 3665

До війни Олексій Дівенок жив біля Сєвєродонецька у селі Воєводівка. Там він мав з братом власний бізнес по ремонту машин та от-от готувався вікрити невеличну ферму, навіть встиг прикупити 20 поросят. Та ніч 24 лютого змінила все! Зараз хлопець шукає хоч якусь роботу у Мукачеві, аби мати змогу утримувати дитину, вагітну дружину та батьків. Спеціально для “Карпатського об’єктиву” чоловік розповів власну історію у цій війні та про плани після її закінчення.

– Олексій, коли Ви евакуювалися з рідного міста?

– З Луганської області ми евакуювалися десь у квітні. Не наважувалися їхати відразу дуже далеко, думали пересидимо тут. Коли почалися легкі обстріли, ми були вдома. Потім люди почали сильно панікувати, роз’їжджатися хто куди, ми прийняли рішення, їхати в Рубіжне, брат з родиною і я зі своєю. Нам здавалося, що там будинки з підвалами, і так буде більш надійно. Там ми і просиділи наступні два тижні, заходили у квартиру тільки поїсти, як тільки починали стріляти, то знову бігли у підвал. Деякі люди взагалі жили у підвалах, але сидіти там постійно з 10-ти місячною дитиною і вагітною дружиною було також небезпечно, адже підвал є підвал. Та виходу ми не мали, прилітати почало у наші будинки, вони горіли, квартири горіли. Мій брат рятував бабусь, які сиділи замкнені у таких квартирах. Вони боялися відкривати, тому ми виламували двері і виносили їх з палаючих помешкань. Потім пропав газ, світло, не було чим годувати дитину, збирали сніг, топили, аби попити. І ми вирішили їхати з міста.

– Куди Ви поїхали?

– Так як наша машина була дуже понівечена, ми попросили сусідів, що їхали у Воєводівку, відвезти нас назад. Думали про те, якщо й будемо далі сидіти у підвалі та хоч матимемо свіжу воду, консервацію, овочі та можливість щось приготувати на вогні. Так ми просиділи ще півтори місяці, під постійними обстрілами, поки прилітати не почало прямо у двір. Від постійних вибухових хвиль, ми тільки встигали засувки на дверях міняти. Я бувало стояв і плечем підпирав двері, бо так бахкало, що дві двері навстіж відкривало. Дитину подушками обкладали, аби менше звуку було. Але я розумів, що так далі тривати не може, бо одного дня прилетить прямісінько в будинок. Хоча і евакуюватися було не менш небезпечно, через постійні обстріли колон. Та виходу не було і ми звернулися до військових. Вони сказали, що зранку наступного дня нас заберуть, попросили аби ми вийшли до дороги, десь 1, 5 кілометри. Виїжджали ми і сусіди. До нас під’їхали дві броньовані машини, на яких нас довезли спочатку до Сєвєродонецька, там було велике бомбосховище, а потім в Лисичанськ. Звідти на автобусі нас доправили до місця, де безпечно можна було сісти на потяг. Так ми поїхали у сторону Львова. Загалом в дорозі були десь дві доби, важка дорога, потяги переповнені, добре хоч для дитини місце виділили.

– Вдалося знайти житло у Львові?

– Так як ми приїхали вночі, то стояти в черзі на реєстрацію, з маленькою дитиною, ми вже просто не мали сил. Тому знайшли житло тільки на ніч, за 2000 тисячі гривень. Зранку, коли ми звернулися до волонтерів, то вони порадили нам їхати в Мукачево, адже тут і ціни на житло нижчі та й вірогідність знайти його більша.

– Коли Ви приїхали на Закарпаття?

– Ми на Закарпатті вже більше трьох місяців.

Спочатку жили у хостелам, потім по знайомим, навіть у церкві нас приютили, бо ніде не було місця. Зараз живемо у дачному будинку, на околиці міста. Вважаємо, що дуже нам пощастило, вдячні волонтерам, які допомагали у пошуку житла. Хоча воно також тимчасове, бо можуть приїхати власники, але зараз цей будинок просто якесь спасіння. Так як моя дружина от-от народить, то для нас дуже важливо мати дах над головою. Живемо тут з батьками, а от у брата мого не вийшло виїхати.

– Маєте зв’язок з братом?

– Так. Він після тривалого перебування під обстрілами у Рубіжному, переїхав з родиною, у більш спокійне місце – Нова Астрахань, до батьків дружини. Щодо нашого майна, то в будинок у Воєводівці було три “прильоти”. Те, що після них вціліло – розмародерили. Винесли все! А що не змогли, то просто розстріляли.

Брат приїздив туди, коли було тихо. Розповідав, що будинок пустий, одна пральна машина лишилася. Все забрали, навіть дитячі речі, кастрюлі, виделки, блендери, жіночий одяг. Гаражі повідкривали, забрали 3 тонни дизелю, машини у всіх в нашому селі, старі та нові. Багато чого спалено. В городах люди поховані! Я особисто цього не бачив, але десь показували відео, на якому я впізнав свій двір, там розпитували сусідів про захоронення. Дядя Вова, наш сусід, загинув під час однієї з атак. Шестеро людей, яких я особисто знав, загинули, хто в городі був, там прилетів снаряд, кого у дворі осколками вбило. Потім, коли зайшли росіяни, вони готували наступ на Сєвєродонецьк, то наказали усім місцевим негайно залишити свої будинки. Люди посеред ночі, під обстрілами, йшли 8 кілометрів до найближчого села. Сиділи 5 годин в окопі, одну мою сусідку, якій під 70 років було важко поранено. Три дні тому з братом зідзвонювався, то каже, що стріляють дуже сильно, в стороні Лисичанська і Сєвєродонецька, фосфорні бомби використовують.

– Багато людей не планують повертатися вже на Схід країни. Які у Вас плани?

– Ми тут молимося на нашу перемогу. Звісно дуже сильно хочеться додому. Останні 10 років важко працювали, аби щось мати. Взагалі, з братом займалися ремонтом машин та мотоциклів. Заощаджували, аби купити техніку для обробки землі і відкрити невеличку ферму. Тільки вдалося це зробити – почалася війна! Все пропало! Більше 20 поросят, трактори та комбайни. Але, коли ми зможемо повернутися, то будемо відбудовуватись, звісно. Там земля своя, рідна. Будемо починати все спочатку!

– У Мукачеві, наразі, яку роботу шукаєте?

– Як я вже казав, ми з братом ремонтували машини, тому у цьому напрямку спокійно можу працювати. Ще можу бути електрозварювальником. Водієм можу працювати, або в торгівлі. Головне, аби була можливість заробляти гроші та утримувати свою родину. Бо якщо чесно, поки, я не дуже тут адаптувався, аби зрозуміти, як мені діяти. Тому вдячний волонтерам, які підказують, куди звернутись, при потребі. Сподіваємось звісно, що вже зовсім скоро зможемо повернутись додому!

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах