132680
08:50 9.072022

Залаштунки: Берегівський театр проводить екскурсії для дітей

Життя 2917

Закарпатський обласний угорський драматичний театр виступив із новою ініціативою та створив можливість усім бажаючим зазирнути в чарівний таємничий світ за лаштунками театру.

Під час майже двогодинної екскурсії відвідувачі разом із акторами театральної трупи можуть оглянути приміщення театру, ознайомитися з особливостями роботи закладу, та особливостями щодо театральних постановок. А також почути про цікаву історію місцевого театру та приміряти сценічні костюми.

У Берегівського театру чимало планів на літо. Одним із перших стала реалізація екскурсій, долучитися до яких можуть не лише діти, але й дорослі.

«У людей є попит на культуру. А ми знайшли такий спосіб хоч трохи наблизити до себе глядачів у нинішній воєнний час. Під час екскурсії ми розповідаємо про історію Берегівського театру, про найвідоміших постатей, показуємо сценічні костюми та колекцію декорацій, проводимо різноманітні інтерактивні ігри для малечі. Ми оголосили про екскурсії в першу чергу для дітей, які беруть участь у літніх таборах. Тут вони можуть трохи відволіктися, повеселитися, відпочити та познайомитися із чарівним світом театру. Сподіваємося, що в майбутньому вони також стануть театралами», – повідомила в.о. директора театру Едіна Шін.

До проведення екскурсії залучені майже всі працівники театру. Від освітлювача, звукорежисера до костюмера. Групи супроводжують актори театру, які розповідають про свою роботу, а також проводять інтерактивні ігри з дітьми.

«Я пам’ятаю, як це було в дитинстві вперше потрапити в театр, як завжди хотілося побачити, як все виглядає за лаштунками. Вважаю дуже вдалою ідею проведення таких екскурсій для дітей, щоб вони могли побачити, що відбувається за лаштунками, як актор готує реквізит для виступу. Відчуваю, наскільки дітям це подобається, як вони уявляють себе на нашому місці», – каже акторка театру Магдолна Ваш.

«Актор має враховувати чимало речей. Коли діти приходять на виставу, вони вже бачать результат. Вони навіть не уявляють, скільки всього потрібно зробити для представлення постановки на сцені. Для цього ми залучаємо дітей в ігри, які показують, чи ми взагалі звертаємо увагу на інших, і наскільки важливо, щоб актор зважав на реакцію партнера. Ці ігри допомагають дітям усвідомити, що потрібно для спілкування акторів на сцені один з одним», – додає акторка.

«Вони не знають, що відбувається за лаштунками, як працюють звуковики та освітлювачі. Глядач не знає як актор готується, наскільки тихо має чекати свого виходу. На мою думку, все це сприятиме тому, що, коли діти стануть дорослими та прийдуть до театру, у нас будуть глядачі, які звертатимуть увагу не лише на сцену, акторів, але й на оточення, на глядачів навколо», – зазначила Магдолна Ваш.

Першу екскурсію в Берегівському театрі провели для групи із 34 осіб 8-11-річних школярів із села Великі Береги.

Вчителька Великоберезької середньої школи Моніка Ковач наголосила, вважають важливим познайомити дітей із театральним світом. Каже, що часто приходять на вистави для дітей. «Саме тому ми хотіли показати дітям і залаштунки, що там за сценою. Відтак, можливо, ми зацікавили і тих, хто ще ніколи не був у театрі», – повідомила вчителька.

Закарпатський обласний угорський драматичний театр проводитиме екскурсії для груп із 30-50 осіб, дітей і дорослих, протягом липня та серпня за попереднім записом.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах