132554
16:00 7.072022

У Перечині вже зібрали урожай часнику та цибулі

Життя 6552

На календарі 7 липня. Зазвичай, після Іванадня до Петрів, тобто, у період з 8 по 11 липня, городники вибирають з грядок часник та цибулю. Як стало відомо редакції «Карпатського об’єктива», більшість перечинців уже зібрала урожай «пекучого та бородатого пана» і «сльозавої» пані. Чому поспішили і який урожай цьогоріч – про це у матеріалі нашої кореспондентки. Вона побувала на городах людей під час збору урожаю цих городніх культур, поспілкувалася з ними.

Пенсіонерка Ганна Мегела свій урожай зібрала 5 липня. Каже, часник уже достиг, але і цибулю мусай було вибирати, бо від спеки згниє – деякі головки стали м’які як губка.

– Минулого року мала файний урожай – і собі було вдосталь, і людям пороздавала: невістці, свасі, сестрі. Останню головку схосновала тиждень тому. Цього року урожай цибулі зібрала дуже слабкий, якщо не сказати – «поганий». Голівки виросли зовсім малі (див.фото). Не вродила ані сіянка, ані корчованя. Не повернула навіть витрати на посадковий матеріал, уже не кажу про те, скільки разів приходила на поле, працювала-копала-поливала-підживлювала. Звісно, на погодні умови ми не можемо вплинути: була аномальна спека, посуха. Та своє є своє: знаю, що садила, хімією не обробляла, їстиму натуральне, – гордо каже Ганна Михайлівна. – Восени купила цибулі для посадки на 110 гривень. Урожаю зібрала десь п’ять кг, і ще не знати, чи ця цибуля збережеться, тому що вона досить-таки м’яка, головки завбільшки як грецький горіх. Кілограм цибулі коштує від 22 гривень. Можна було нічого не робити, а купити готову – вийшло б на одне. На зиму роблю консервації, додаю цибулю до супів, кришу до салатів. Тож цибулю доведеться купувати, бо вирощеної буде замало.

А щодо часнику, то … на посадку я мала свій. Коли вибирала за допомогою мотики, то корінці, борода обривалися, залишалися в ґрунті. А земля, як бачите, важка, тверда як камінь. «Зубчастий» слабкий, його удвічі менше як торік. Він не збережеться – плід м’який, гарячий. Самосійку буду викопувати лопатою, бо інакше не виберу, – переживає жінка.

Її сусідка по квартирі та городу Ганна Сорокіна також зібрала часник і цибулю. «Як урожай: чи вернулося те, що вклали?» – питаю.

– Вклала гроші, час, але витрати не повернула, – констатує пані Ганна. – Восени купила цибулю на 150 грн., ще дали знайомі. Урожай зібрала дуже слабкий. Голівки більші не виростуть, а п’яниці можуть покрасти.

Вчора, 6 липня, протягом чотирьох годин, зранку до обіду, в Перечині падав тихенький дощ. Посвятив не тільки листя, рослини, а і зволожив ґрунт. Іван Федорович після обіду пішов на свій наділ і викопав аршовом часник.

– Земля суха, але трохи помочило і легше було викопувати. Зубчики часнику виросли більш-менш нормальні, урожай буде, але коріння почало гнити. В Інтернеті прочитав, що це напад на рослину якоїсь хвороби. Цей часник заражений, і зберігатися буде недовго, тому будемо го хосновати. Вичитав пораду, що тепер на тому зараженому місці часник не можна садити сім років, – з сумом каже господар. – На цибулі стебла ще зелені, тому краще нехай будуть ще у землі. Синоптик передає дощ, тож нехай цибулька нап’ється води і стане соковитішою.

Владислав Симочко веде фермерське господарство «Турянський часник». Він вирощує часник. Кореспонденту «КО» чоловік розповів, що урожай збиратиме десь за два тижні. Минулої п’ятниці, 1 липня, ходив у розвідку:

– Методом втику вибрав десять рослин. Головки нормальні. Зубчики наросли, вказує, що урожай буде, головне, не гниє. Показником, що часник достиг і його треба вибирати, є цибак, стрілка – вона ламається. Спочатку закручена, потім стає буквою «Г», і наостанок стає стрілою. На ній є насіннєва коробочка, вона тріскає. Турянський часник ще зелений, але пера по краях починають жовтіти. Часник росте у селі Тур’я Ремета біля річки. Там вогко, були тумани, тож земля не пересохла. Міжряддя проходив трактором шість разів, тож ґрунт розпушений і часник ріс у комфортних умовах. Думаю, урожай виберемо хороший і без труднощів.

На ринку та в магазинах Перечина кілограм свіжого часнику коштує від сто грн. Кіло цибулі можна купити від 22 грн. до 27,5 грн. (див.фото).

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах