132499
15:32 6.072022

Завершився закарпатський табір народної музики, танців і рукоділля

Життя 2577

Через воєнну ситуацію в країні цьогорічний закарпатський табір народної музики, танців і рукоділля провели в Угорщині. Захід, ініційований 26 років тому родиною виконавців народної музики Пал, має добру славу не тільки на Закарпатті, але й за межами області. Заняття з дітьми 27 червня – 3 липня традиційно проводили кваліфіковані спеціалісти.

Молодих музикантів навчали члени колективу «Салонна бенд». Лідер ансамблю народної музики, художній керівник Угорського державного народного ансамблю Іштван Пал каже, що цьогорічний захід мав на меті відволікти дітей від складної ситуації: «Цей табір став для його учасників ковтком свіжого повітря після пандемії та допоміг їм трохи забути нинішню ситуацію вдома, побути безтурботними. Угорці чи українці із Закарпаття, тут вони могли залишатися дітьми. Учасники табору мали змогу вчитися та гратися, рости розумово й фізично завдяки заняттям, умовам та смачній їжі. А відтак повернутися додому збагаченими знаннями».

Протягом тижня вчителі навчали дітей у різних секціях. Окрім занять музикою, танцями та співом, учасники табору мали можливість долучитися до уроків рукоділля, які проводили майстри із Закарпаття. Заняття з танців відбувалися в чотирьох вікових групах. Дехто відвідував кілька секцій.

Ми попросили дітей поділитися своїми враженнями.

«Я дуже гарно провів час. Ми вивчили багато пісень. Я відвідував заняття з танців та гри на скрипці. Було дуже добре», – розповів учасник табору з Вишкова Адам Євреш.

«Нас навчали танців чудові педагоги, які все гарно пояснювали. Мені дуже сподобалося. Я знайшла тут багато нових друзів», – каже Борбала Радванські з Берегівщини.

Берегівчанин Мартон Перчі зізнається: «Ми вивчали навіть доброньські танці. Усе було чудово. Я гарно провів час з друзями й познайомився з новими».

До організації заходу долучилися представники Мережі будинків народних традицій Закарпаття. Як повідомив головний організатор Шандор Етвеш, цьогорічний табір об’єднав велику кількість учасників. «Відмінна команда – ось, що я можу сказати в підсумку. І колеги-організатори, і діти, і вчителі. Зізнаюся, ми ще ніколи не організовували табір з такою кількістю людей, оскільки тут об’єдналися табори Вишкова та Пийтерфолво. Але і діти, і педагоги реалізували завдання на відмінно, усі виконали роботу на належному рівні», – каже Шандор Етвеш.

Ребека Дзяпко з Чопа щороку долучається до табору. Дівчина зізнається, що тут пізнає багато нового від викладачів музики і танців, тому завжди з нетерпінням чекає на захід.

«Для мене дуже важливо кожного року бути тут, адже це можливість зав’язати нові знайомства та отримати нові знання. Я граю на скрипці й відвідую заняття з танців. Танцювальні вечори в цьому таборі дуже атмосферні», – каже дівчина.

Найбільше учасників табору вивчали танці. Заняття проводилися в різних секціях для різних вікових груп. Фанні Фаркаш та її чоловік Балаж Кіш протягом кількох років були постійними інструкторами в пийтерфолвівському таборі. Цьогоріч навчали найстаршу вікову групу.

«На мою думку, ми змогли передати учасникам табору чимало корисного й досягли мети, адже діти танцювали не з примусу, а для розваги», – зазначила Фанні Фаркаш.

Окрім навчання, було й гарне дозвілля, зокрема купання в басейні. Кожен день завершували дитячі ігри, танцювальні вечори, виконання народних пісень. Ансамбль народної музики «Салонна бенд» показав дітям концерт, а Закарпатський обласний угорський драматичний театр – виставу.

Вивчене протягом тижня учасники табору представили на гала-концерті.

Заключний вечір відвідав і заступник держсекретаря з питань національної політики Угорщини Пейтер Сіладі. «Скарби Закарпаття – народні танці, народна музика чи будь-яка інша сфера мистецтва – це частина загальної угорської культури також. Саме тому так важливо зберігати їх і передавати наступним поколінням. Дуже велика вдячність батькам, які надали своїм дітям можливість участь у таборі, а також відвідувати угорськомовні навчальні заклади. Без вас і наша робота була б нічого не варта. Ми розуміємо, що ситуація на Закарпатті непроста. Тому бажаємо вам витримки. Уряд Угорщини робить усе можливе, щоб допомогти закарпатським угорцям та всім, хто страждає від війни», – зазначив Пейтер Сіладі.

Проведення табору відбулося в партнерстві з Мережею будинків народних традицій Закарпаття за підтримки угорського уряду, Фонду ім. Габора Бетлена та Фонду ім. Шандора Чорі.

ev/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах