132052
13:57 28.062022

У Саловці місцеві ентузіастки працюють над відновленням традицій

Життя 2513

На заклик Національного інституту культури відгукнулися п’ятеро мешканок села Саловка Ужгородського району, які полюбляють вишивати. Вони створили гурток вишивки, в рамках якого віднайшли техніки вишивання своїх бабусь, і зараз організували виставку своїх робіт, щоб і мешканці села могли помилуватися їхньою майстерністю.

До організації процесу долучилася Марія Галас Ковач, голова місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття, керівниця Будинку культури села. Гурток розпочав роботу в листопаді 2021 року, а виставку створених у його рамках робіт провели 26 червня в стінах парафіяльного будинку місцевої реформатської церкви.

Під час відкриття виставки Марія Галас Ковач повідомила, що проєкт «Рука об руку з нашими знаннями для громад» реалізується за підтримки уряду Угорщини та оперативного штабу, відповідального за відновлення громадського життя, завдяки котрим безкоштовно отримали матеріали для творчості.

На Закарпатті роль зв’язківця між керівниками професійних гуртків та Національним інститутом культури взяло на себе Об’єднання «Закарпатський народний інститут», завдяки якому, зокрема в нашому краї, розпочали роботу 22 гуртки.

Саловчанки, незважаючи на негаразди, викликані війною, за півроку виконали поставлені завдання, вчасно вишили 15 мережок. Крок за кроком вони опановували традиційні техніки вишивання своїх бабусь. У цьому їм допомагали онлайн-підручники, надані організаторами.

Староста Саловки Шандор Біров наголосив на важливості плекання та продовження традицій, а також на об’єднуючій силі гуртка. Він побажав подальших успіхів жінкам, які своїм рукоділлям прикрашають своє оточення та створюють гарну репутацію селу.

Вишивальниці – Еріка Койса, Ілона Оттян, Ержебет Шовш, Ірена Шовш та Ержебет Шомоді – отримали грамоти за свою роботу в рамках гуртка.

Виставкою період спільної роботи та навчання закінчилися, але жінки мають намір використати отримані знання.

У рамках відкриття виставки виступили і вихованці Будинку культури та гуртку з народного співу «Розмарин», який виконав в’язанку народних пісень.

dózsa/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах