131997
16:30 27.062022

Вільний університет імені Ракоці відбувся у Шаторалйауйгей

Життя 1875

Асоціація ім. Ракоці протягом 23-26 червня вперше організувала Вільний університет у місті Шаторалйауйгей. Під час заходу найбільшу увагу привернула тема Закарпаття. У панельній дискусії «Сьогодення і майбутнє угорців Закарпаття» взяли участь голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович, очільниця Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, директор Національного театру Угорщини Аттіла Віднянський та закарпатський теле- та радіожурналіст Аттіла Іванчик.

Під час розмови зазначалося, що 23 червня Європейська рада вирішила надати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. У зв’язку з цим Василь Брензович повідомив, що ТУКЗ-КМКС виступило із заявою щодо цього, в якій вітає рішення Європейської ради та наголошує, що в нинішній воєнній ситуації це надія для всіх українців, щоб Україна в майбутньому могла стати повноправним членом ЄС. Василь Брензович підкреслив, що Угорщина завжди підтримувала європейські прагнення України, в інтеграції якої Угорщина теж зацікавлена.

«З України зараз дуже мало хороших новин, тому що війна, багато втрат, багато біженців… Останнім часом і українсько-угорські відносини розвивалися не дуже добре. У будь-якому випадку, позитивною новиною є те, що Україна отримала статус кандидата від Європейського Союзу, що є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України», – зазначив голова ТУКЗ-КМКС.

«Відрадно, що після тривалого часу, хоча б по телефону, відбулися переговори між Президентом України та Прем’єр-міністром Угорщини, під час якої Президент України подякував Угорщині за підтримку в цьому процесі та за надану гуманітарну допомогу. Сподіваємося, що ці позитивні зрушення будуть продовжуватися у відносинах між двома країнами, і що статус кандидата наблизить Україну до Європи та сприятиме миру. Про це ми сказали у своїй заяві», – додав Василь Брензович.

Про угорськомовну освіту на Закарпатті, нинішню ситуацію освітніх закладів розповіла Ільдико Орос. Вона висловила сподівання, що з вересня навчальні заклади розпочнуть 2022-2023 навчальний рік в очному форматі. Голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства також повідомила, що протягом літа організація основну увагу приділяє дозвіллю дітей, проводячи різноманітні табори та заходи для них.

«Ми дуже сподіваємося, що онлайн-освіта завершиться у вересні. Про це заявив міністр освіти України, що вересень прагнуть розпочати з очного навчання. Для цього потрібно створити умови в школах і там, де хочуть навчати, працюють над цим, зокрема, створюють відповідні укриття. Найактивніші школи завжди хочуть займатися з дітьми, оскільки в плані навчання втратили чверть року», – зазначила Ільдико Орос. Вона наголосила на важливості літніх таборів, протягом яких разом із навчанням намагаються організувати змістовне дозвілля для дітей, які після багатьох місяців зустрічей онлайн прагнуть бути у колективі.

Президент берегівського угорського інституту торкнулася і теми щодо змін умов вступу на навчання. «Ми готуємося до вступної кампанії. Згідно із законом, ті, хто навчаються у вишах, коледжах, технікумах, – звільняються від призову на час навчання. Крім того, нам буде потрібно чимало освічених молодих людей для відновлення, коли настане мир. Умови зараз передбачають для вступу подачу лише мотиваційного листа», – підкреслила очільниця вишу.

Після початку війни як угорський інститут, так і Закарпатський обласний угорський драматичний театр у Берегові приймав у своїх стінах вимушених переселенців та забезпечував усім необхідним. Прихисток у цих установах знайшли сотні людей, які були змушені покинути свої домівки та виїхати із зони бойових дій, деякі з них і досі тут перебувають.

У контексті культури також обговорювалася ситуація берегівського театру. Аттіла Віднянський, як засновник Берегівської театральної трупи, розповів, що Національний театр Угорщини після початку війни прийняв берегівських акторів. «У нас були партнери та помічники, наприклад, інші театри допомагали з проживанням, низка закладів запропонувала трупі представляти свої постановки на їхніх сценах», – зазначив режисер.

Трупа представила в Національному театрі Угорщини близько двох десятків постановок. «Людям потрібно працювати, щоби відволіктися від важких думок, від душевного тягаря. Ми залучили їх і до низки наших постановок. Наступна мета — створити з дівчатами виставу, яку вони зможуть грати вдома», – повідомив режисер.

Наприкінці панельної дискусії учасники також торкнулися і питання майбутнього закарпатських угорців. Доповідачі сподіваються, що, незважаючи на складну ситуацію, в краї збережеться угорська громада.

TV21 Ungvár/CsA, Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини