131682
13:56 20.062022

Закарпатські угорці вклонилися пам’яті предків

Життя 2652

19 червня у Меморіальному парку села Чома відбулося тихе покладання вінків до пам’ятного знаку на знак вшанування пам’яті предків із нагоди віднайдення угорцями батьківщини. З огляду на воєнну ситуацію традиційного масового інтерактивного заходу не проводили.

Присутніх на заході привітав голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йожеф Шін. Він підкреслив, що археологічні знахідки – залишок угорських поховань та древнього поселення у селі Чома – докази того, що предки угорців одинадцять століть тому не лише мігрували в цей край, але вели тут осілий спосіб життя. «26 років тому, до 1100-річчя віднайдення угорцями батьківщини, ТУКЗ-КМКС оформив на місці археологічних розкопок, де було знайдено угорські могили, меморіальний парк, де можемо у гідних умовах вшановувати пам’ять цих предків. Водночас завданням парку є зміцнення національної ідентичності нашої молоді, що є одним із найважливіших завдань усіх нас», – підкреслив Йожеф Шін.

Консул дипломатичного представництва Угорщини в Берегові Матяш Сюреш під час виступу зазначив: «Меморіальний парк відображає вразливість угорців у ХХ столітті. Озираючись назад, ми бачимо саме те, що угорці на початку XX століття стали переможеними в європейській дезінтеграції. Наше завдання – зробити так, щоби на початку ХХІ століття в процесах великої реорганізації Європи Угорщина не стала переможеною, а, за можливості, переможцем. У XXI столітті ми, нинішні угорці, повинні стати сильнішими, ніж ми себе вважаємо». «Це можливо, якщо ми за жодних обставин не відмовимося від свого права на самовизначення», – наголосив консул.

Після промов присутні – консули Аттіла Ковач та Матяш Сюреш, голова Берегівської райради Карло Резеш, голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк, депутат обласної ради, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос та Йожеф Шін – поклали вінки до пам’ятного знаку, а також до пам’ятників вождя Арпада та короля святого Іштвана.

На завершення дійства очільник місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Чома Янош Рац запросив присутніх до виставкового центру меморіального парку, де вони ознайомилися із експозицією про життя угорців історичного часу віднайдення угорцями батьківщини.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини