131447
13:20 15.062022

У Закарпатському угорському інституті вшанували пам’ять колишнього ректора

Життя 2493

Науково-дослідний центр ім. Тиводара Легоцьки і кафедра історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ видали наукову працю в пам’ять про колишнього ректора вишу Калмана Шовша, з нагоди шістдесятої річниці з дня його народження. Презентація книги відбулася 14 червня в онлайн-форматі. Виданням «Внутрішньополітична боротьба в Угорському королівстві у 60-х роках XVII століття», створеним на основі кандидатської дисертації Калмана Шовша, упорядники мали на меті віддати шану його діяльності та духовній спадщині колишнього ректора та зберегти пам’ять про нього.

«Відрадно, що інститут вшановує пам’ять колишнього ректора, політика нацменшини, видавши книгу на основі його наукової роботи. Я знав Калмана ще з університету, і можу сказати, що вже тоді він був відданий угорським історичним наукам. Готувався до кар’єри історика, але не мав можливості вступити в докторантуру в Ужгороді, тож вирушив спробувати щастя в Москві. Незважаючи на всі труднощі, він зумів завершити і захистити свою роботу. Приємно, що цю роботу вдалося отримати та перекласти», – наголосив під час презентації голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович.

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко у своєму вітальному слові підкреслив, що Калман Шовш був присутній на всіх важливих подіях. Він відігравав ключову роль у роботі з повернення закарпатським населеним пунктам угорських назв. Брав участь у процесі заснування угорського інституту, Товариства угорської культури Закарпаття, створенні Центру гунґарології та багатьох інших важливих заходах, які слугували збереженню угорської громади Закарпаття.

«Під час спільної роботи я навчився від нього, що розраховувати на результат можна, лише якщо ми зробимо те, що потрібно, та все, що можна. Калман і як науковець, і як політик, і як ректор завжди робив усе можливе. Ця книга – тому підтвердження», – зазначив ректор.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос подякувала упорядникам видання. «Наукова кар’єра далася Калману Шовшу нелегко. Водночас, він мав мецената в особі Яноша Вараді-Штейнберга, котрий допоміг, щоби він мав можливість написати дисертацію на угорську тему. Багато хто не підтримував, щоби він, будучи вчителем у середній школі, займався науковою діяльністю, щоби поступав у Москві. Але він, незважаючи на всі труднощі, розпочав цю «пригоду», щоби займатися у Москві. Ця наукова робота мені добре знайома, адже я допомагала її друкувати. Дякую, що колишні його учні взялися за цю справу. Бажаю, аби його духовна спадщина зберігалася й надалі», – резюмувала Ільдико Орос.

Депутат Європарламенту Андрея Бочкор привітала учасників презентації у відеозверненні.

Відтак член Академії наук Угорщини Янош Барта та директор Музею Ракоці Національного музею Угорщини, історик Едіт Томаші презентували та оцінили видання.

Від імені упорядників виступив завідуючий кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Дьордь Чатарі.

Всім, хто працює над збереженням пам’яті про діяльність і духовної спадщини Калмана Шовша, подякувала також його вдова Каталін Шовш.

Після презентації учасники заходу поклали вінки до погруддя Калмана Шовша в Закарпатському угорському інституті.

ev/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини