131248
09:45 11.062022

Вимушені переселенці, які створили на Закарпатті театр, розповіли про прем’єру і найближчі гастролі

Життя 6111

У п’ятницю, 10 червня, в Ужгороді відбулася презентація проєкту Театру-студії переселенців УжіК.

П’ятеро аматорів, які приїхали на Закарпаття через війну, зіграли виставу «Король Лір» за мотивом п’єси Вільяма Шекспіра. Прем’єра відбулася 26 травня на сцені Падіюну і пройшла з великим успіхом.

– Ідея народилася дуже просто. Ми хотіли поставити в інституті «Король Лір», але почалася війна, – розповідає В’ячеслав Єгоров, режисер-постановник. – Наш проект, яким ми займаємося Sigma Space, знаходиться поблизу волонтерського центру “Дельфін”. Фактично через нас пройшло тисячі людей: жінок, дітей. Я запитав, чи буде їм цікаво, саме дорослим, взяти участь у такому театральному проекті та чи доречно це зараз. У відповідь почув, що це саме те, що потрібно для душі, аби хоч трохи відволіктися від новин. Більшість з них волонтерили: прибирали, мили, куховарили. І не дуже були певні, що їм під силу буде акторська майстерність. Але дарма, бо більшість з них відкили у собі справжній талант. Хоча кастинг був досить жорсткий. На кожну роль було більше десяти бажаючих. Більша частина – це жінки, і один чоловік – Король. Дякуємо всім, які допомогли – і з костюмами, декораціями, приміщеннями для репетицій і вистав. Ця вистава мала відбутися, мені здається, що це доля.

У свою чергу Оксана Чорнобривцева, продюсерка (Albomi Production), заступниця голови Асоціації кінокомісій України (яка є переселенкою на Закарпатті з Бучі) розповіла, що сам театральний проект розпочався в березні, оскільки в Ужгороді згуртувалося багато талановитих людей.

– У травні відбулася прем’єра, яку можна назвати досить успішною. Ми впевнилися у тому, що проект має жити далі. Тож у нас заплановані гастролі по Україні, а також за кордоном. Найближчим часом відбудеться вистава у Хусті – 11 червня, 17 червня – в Ужгородському замку, 24 червня у Мукачівському замку, – розповіла Оксана Чорнобривцева.

Театр-студія, яку створили переселенці в Ужгороді наприкінці березня, планує активно розвиватися і працювати. На черзі – нові творчі плани та ідеї.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах