131116
14:42 8.062022

На Берегівщині день Святої Трійці відзначили традиційно

Життя 3209

День Святої Трійці в селі Гут відзначили традиційним масовим заходом, який має вже тридцятирічну історію. Цього разу свято пройшло під егідою збереження традицій та знайомства із вимушеними переселенцями, які мешкають у селі. В рамках заходу відбулися зокрема експозиції образотворчого мистецтва та тематичні фотовиставки, спортивні змагання, турнір із малого футболу та дегустація традиційних місцевих страв.

Святкування розпочалося із богослужіння в місцевій реформатській церкві, продовжилося на подвір’ї Гутівської гімназії.

Головний організатор заходу, голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття, очільник фракції «КМКС» ПУУ в Берегівській районні раді Йожеф Шін під час виступу наголосив: «На п’ятдесятий день після Вознесіння Христового на землю, на апостолів зійшов Дух Святий, завдяки чому вони стали здатні говорити мовами, яких раніше не знали, і почали проповідувати вчення Христа для різних народів про надію та любов. Так утворилася християнська церква, вчення якої дуже потрібне й сьогодні, бо в Україні йде війна, народи не розуміють слів один одного», – підкреслив Йожеф Шін під час виступу українською та угорською мовами.

Очільник Консульства Угорщини в Берегові Мігай Андраш Беке назвав символічним відзначення дня Святої Трійці та Дня національної єдності, які цього року збіглися в датах.

«Історія Угорщини сповнена днів жалоби, у XX столітті до них долучилося і 4 червня, але, незважаючи на передбачення та бажання багатьох, угорці з Божою поміччю знайшли сили в день річниці цієї трагедії створити свято національної єдності», – зазначив дипломат, наголосивши, що прояв сили угорського народу він бачить і в гутянцях, які вважають важливим плекати народні традиції навіть у розпал війни.

Голова Великобийганьської територіальної громади Анна Надь зазначила, що жителі села Гут дотримуються традицій дня святої Трійці, не відлякала їх від цього ані епідемія, ані нинішній воєнний стан. Зараз заходи проводять у більш скромних умовах, але всі з нетерпінням чекаємо мирного, світлішого майбутнього.

Привітав учасників заходу і Василь Хмельницький, голова обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», який відзначив грамотою Йожефа Шіна за багаторічну організаторську діяльність у спортивній сфері.

Валентина Герасименко, одна з 34 вимушених переселенців, розміщених на базі Гутівського дошкільного навчального закладу, подякувала мешканцям села за безкорисливу допомогу, яку вони надали з моменту прибуття в Гут. Жінка каже: вони приїхали з Донецької області та Харкова і дуже полюбили чудову природу села та добрих людей, які тут живуть. Валентина Єгорівна була вчителем української мови та літератури в Харкові й окремо подякувала керівництву Гутівської гімназії за те, що вони надали їй можливість регулярно вести онлайн-заняття для своїх учнів, які залишилися в Харкові й роз’їхалися по всьому світу. Також учителька розповіла – вона так полюбила гутян, що після закінчення війни з радістю прийме будь-кого з них у себе в Харкові, залишить свій номер телефону в школі.

Родзинкою свята став приїзд місцевої молоді, учнів гімназії у народних костюмах на прикрашеному возі. Вони пригадали традиції дня Святої Трійці, заспівали народні пісні та виконали народні танці. Крім того, виступили з тематичною програмою до Дня національної єдності угорців.

Традиційно обрали й королеву краси. Нею стала Дорина Калинич.

Мешканці села позмагалися і в перетягуванні канату. А на футбольному полі зі штучним покриттям відбувся турнір з міні-футболу, в якому взяли участь по три команди в категоріях юніорів та старших. Серед команд старших цього року перемогу здобули місцеві, випередивши команди із сіл Яноші, Сернє та Баркасово.

В актовій залі дошкільного навчального закладу представили виставку творів Петра Матла і Шандора Імре, а також експозицію архівних фотографій з історії села Гут.

Учасників заходу частували гуляшем, приготовленим Аттілою Нодєм, а також традиційними грибними місцевими стравами від Вероніки Шін.

Гутяни представили місцеві традиції своїм гостям, серед яких 34 вимушені переселенці з Донецької області та Харкова, котрі проживають у селі, ті, у свою чергу, розповідали про свої звичаї, а також про жахіття війни, яка триває в їхньому регіоні. З огляду на війну, музичних забав під час заходу не було. Натомість присутні разом помолилися за мир у нашій країні.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах