131109
15:01 8.062022

На Ужгородщині запалили вогонь миру та єдності

Життя 2070

Меморіальний захід із нагоди річниці підписання Тріанонського мирного договору мешканці села Саловка провели на подвір’ї місцевого Будинку культури.

Присутні згадали про угоду, яка визначила нові кордони держави, але також віддали шану народним традиціям, представивши народні ігри, виконавши народні танці та пісні. А ввечері запалили «вогонь єдності», долучившись до акції, започаткованої в 2020 році Закарпатською угорською асоціацією скаутів, котрий в цьому році горів і за мир.

Про історію підписання Тріанонського мирного договору 102 роки тому розповіла голова місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Марія Ковач. Водночас наголосила: «Ця річниця також дає можливість засвідчити єдність угорців та представити наше транскордонне культурне коріння». Вона також нагадала, що в 2010 році парламент Угорщини оголосив 4 червня Днем національної єдності угорців, і закон вступив у силу рівно через 90 років після підписання мирного договору. Закарпатська угорська асоціація скаутів ініціювала запалення «вогня єдності» в цей день два роки тому, до 100-ї річниці, тоді до акції долучилися угорські громади в 73 країнах на шести континентах, серед них і салівчани.

Староста села Саловка Шандор Біров під час виступу підкреслив, що, крім посилення єдності угорців, цього року це і «вогонь миру», який палає за якомога швидше завершення війни в країні.

Місцева молодь виконала низку народних танців, а жіночий хор ентузіастів Будинку культури – в’язанку народних пісень. Вогонь єдності запалили, як і всюди у світі, 4 червня, о 20.22 за середньоєвропейським часом.

На завершення заходу учасників пригостили бограч-гуляшем. Під час частування селяни поговорили і про події 102-річної давнини, і про війну, від якої страждає нині країна, що зараз надзвичайно хвилює всіх закарпатських угорців.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини