131061
09:00 8.062022

На Ужгородщині відзначили День національної єдності угорців

Життя 2729

Пам’ятний знак у селі Сюрте, який символізує національну єдність, втілений місцевим скульптором Жолтом Янковичем за ініціативи та за ескізом місцевої громади, встановлений на подвір’ї місцевої реформатської церкви. Скульптура зображує руки в молитві та має назву «Молитва за націю». Цього року, з огляду на воєнний стан, меморіальний захід у 102-гу річницю підписання Тріанонського мирного договору, який відбувся 4 червня 1920 року і який став однією з найбільших трагедій в історії угорського народу, провели в селі на Ужгородщині в обмеженому колі. Присутні тихо вклонилися та поклали вінки й квіти до пам’ятного знаку.

Із 2010 року, коли парламент Угорщини ухвалив закон про відзначення 4 червня Дня національної єдності, ця дата для угорців, де б вони не жили у світі, нагадує вже не лише про трагедію.

Присутніх на дійстві у селі Сюрте привітала очільниця місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Єва Браун. Серед них консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ференца Паппа, заступника голови Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Ласла Гіді, голову Сюртівської територіальної Громади Арпада Пушкара, пастора реформатської церкви Жолта Ковтюка.

«Дякуємо, Боже, що можемо бути членами цієї нації. Дякуємо, що зберіг нас, благослови та допомагай нам у нинішніх обставинах…» – наголосив пастор Жолт Ковтюк у своїй молитві, відтак присутні спільно помолилися за мир у нашій країні.

Ласло Гіді зазначив, що 4 червня закарпатці щороку згадують події 102-річної давнини, водночас, цей день покликаний посилювати в кожному угорцеві почуття національної єдності. Щодо ситуації закарпатських угорців, він наголосив: «Наше сьогодення плачевне, тому що сусідня велика держава напала на Україну, збройні сили країни героїчно борються за територіальну цілісність, за свою батьківщину, за демократію та за обраний європейський шлях. На жаль, ми не знаємо, чим закінчиться цей кривавий конфлікт. Тут, на подвір’ї церкви, ми разом молилися за мир».

У селі Велика Добронь меморіальний захід відбувся біля пам’ятного знаку, який відкрили в центрі населеного пункту до 100-ї річниці підписання Тріанонського договору, створеного скульптором Ендре Гіді молодшим. Покладання пройшло під проливним дощем, відтак організатори запросили присутніх долучитися до заходу на подвір’ї місцевого Угорського дому.

dózsa/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини