131025
15:46 7.062022

У Берегівському ліцеї відбулося свято останнього дзвоника

Життя 7823

6 червня у Берегівському ліцеї ім. Ґабора Бетленя пролунав останній дзвоник. На подвір’ї навчального закладу з цієї нагоди зібралися батьки, вчителі та учні.

Після Державного гімну та виконання національної молитви угорців до присутніх звернувся директор ліцею Арпад Сабов. У своїй промові він наголосив, що війна перевернула життя і місцевих мешканців, тож багато хто не зміг узяти участі у заході. Водночас, звертаючись до випускників, він підкреслив: «У таких умовах закликати вас залишатися здається сміливим кроком, проте я все ж кажу: так, зробіть усе можливе, щоби ваше майбутнє було пов’язане із Закарпаттям!»

Берегівський ліцей з перших днів війни приймає у своїх стінах вимушених переселенців. Арпад Сабов подякував за ту допомогу, яку заклад отримував із самого початку для забезпечення потребуючих, зокрема Посла доброї волі Угорської екуменічної служби Оніко Леваї за підтримку, яка надійшла у перші дні війни.

На завершення директор побажав успіхів випускникам. «…Надія є, і поки є надія, життя триває. Ніщо не доводить це краще, як продовження будівництва нового крила нашого ліцею за фінансової підтримки уряду Угорщини. Тож не вішайте носа, підкорюйте світ у тому так званому «житті з великої літери та не забувайте Закарпаття!» – резюмував директор.

Затим він вручив грамоти учням, які посіли призові місця на обласних та всеукраїнських олімпіадах, чим створили гарну репутацію навчальному закладу.

«Директор щороку каже, що свято останнього дзвоника – надзвичайна подія. І це завжди так. Угорці Закарпаття вже сто років живуть у надзвичайній ситуації, витримують та успішно здають іспит. Сподіваюся, що також успішно здаватимете іспити, яке ставитиме перед вами життя, бо ситуація завжди буде надзвичайна», – зазначив під час виступу єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан. «Не забувайте, що Бог вас любить, довіряйте йому, кличте його на допомогу. […] Просіть його благословення, щоб усі ваші зусилля, ваша праця, ваша наука служили славі Божій, благу нашого народу, вашому процвітанню та на радість ваших батьків», – додав він.

«У суботу ми всі, хто спілкується однією мовою, згадували, що ми однієї крові. Церковне свято, що відзначили в неділю, навчає, зокрема, як створюється громада», – зазначив, у свою чергу, голова Демократичної спілки угорців України, заступник декана Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Ласло Зубанич, посилаючись на День національної єдності угорців та День святої Трійці.

Він підкреслив, що інтеграція в громаду та створення міцної дружньої спільноти відбувається ще в стінах навчального закладу, що дозволяє її членам через десятиліття згадувати спільні спогади, які стають основою їхньої спільності.

Однією з найгарніших традицій навчального закладу є посвята першокурсників, що її минулого року провести не вдалося. Відтак Свято останнього дзвоника стало подвійним, випускники передали першачкам галстуки, прикрашені гербом Берегівського ліцею, символічно прийнявши їх до спільноти учнів закладу. Учні першого класу ліцею, у свою чергу, вручили випускникам традиційні торбинки – як символ, що вони пройшли один із найважливіших етапів свого життя.

Після невеликого виступу випускників із ними попрощалися їхні класні керівники Ніколетта Петьо та Жужанна Рубець. Від імені батьків випускників вдячність працівникам ліцею висловив Балаж Райко.

Уже стало традицією, що випускники Берегівського ліцею залишають після себе символічну пам’ять – різьблений лист явора на «дереві життя», яке розташоване перед навчальним закладом. Цього року повісити його випала честь Жофії Симеоновій та Балінту Зан-Фабіану.

На завершення свята випускники випустили в небо білих голубів – як символ, щоби якомога скоріше настав мир.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини