130909
22:25 4.062022

Угорська громада Закарпаття відзначила день національної єдності. Фото

Життя 7048

4 червня у кількох населених пунктах краю організували тихе покладання вінків з нагоди відзначення Дня національної єдності угорського народу. Меморіальні заходи провели у Великій Паладі, Гечі, Великій Бийгані (Берегівський район),  Вишкові (Хустський район) та Сюрте (Ужгородський район). Традиційно організаторами виступила ГО «ТУКЗ – КМКС».

Саме цього дня, 102 роки тому, у французькому Тріаноні, що у Версалі, Королівство Угорщина погодилося на підписання угоди, яка визначила нові кордони держави. Згідно з цим договором, Угорщина позбулася 2/3 власних територій та більше половини всього населення.

У 2010 році парламент Угорщини ухвалив закон про відзначення цієї пам’ятної дати – річниці підписання Тріанонського мирного договору, який порушив територіальну цілісність країни. З прийняттям згаданого закону угорський уряд заявив: «Кожен член угорської спільноти, що опинився під владою декількох країн, належить до єдиної нації, єдність якої не можуть зруйнувати навіть державні кордони, і це вказує на особисту ідентичність угорців та всієї спільноти взагалі». Тож День національної єдності відзначають угорці у всіх куточках світу.

Катерина Ілійш, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у Великій Паладі звернула увагу на важливість проведення таких меморіальних заходів в усіх регіонах, де проживають угорські громади. Захід у населеному пункті провели біля пам’ятного знаку загиблим у Першій світовій війні: «Саме Велика Паладь була однією з перших, яка почала проводити меморіальний захід до Дня національної єдності. З року в рік ми організовуємо урочистості, хоча протягом останніх майже трьох років, через пандемію коронавірусу, а згодом і війну, відзначення значно скромніші. Зазвичай ми проводили богослужіння в місцевій церкві, після якого мали змогу насолодитися музичною програмою від наших школярів».

Петер Ердеі, консул дипломатичної установи Угорщини в Берегові наголосив на тому, що зараз світ переживає складні часи – спочатку пандемія, а зараз війна: «Ось уже кілька років ми не можемо відзначати цей сумний день так я звикли,  проте ми разом – це головне. Загалом, історія Угорщини сповнена такими траурними датами, проте нація змогла встати з колін і стати сильнішою».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини