130713
14:00 2.062022

На Закарпатті проходить десятий ювілейний симпозіум скульпторів

Життя 5880

Міжнародний симпозіум скульпторів – унікальний захід, адже тільки тут на кількох сотнях квадратних метрів можна побачити стільки талановитих митців. Перший такий симпозіум громадське об’єднання Pro Arte Munkacs організувало ще у 2014 році. З того часу участь у ньому взяли представники з 18 різних країн, які створили 75 паркових скульптур.

Протягом двох тижнів 11 скульпторів зі всієї України та з-за кордону творитимуть свої шедеври на просторах Закарпаття, а два фотографи знімати це дійство на свої камери. Уже кілька років поспіль майстерня під відкритим небом знаходить своє місце на території санаторію «Квітка полонини», де скульптори і проживають, і працюють.

Голова громадського об’єднання Pro Arte Munkacs Петро Матл зазначив, що дві скульптури залишаться на згадку в санаторії, а ще п’ять подарують прикордонним містам Угорщини, які приймають у себе біженців з України – як жест подяки за добрі справи.

Петро Матл розповів і про новий туристичний маршрут, який в Україні створили вперше – «Скульптурний шлях Закарпаття». Його протяжність більше ніж 300 км. Стартує маршрут із міста Сколе Львівської області, через Нижні Ворота та прямує через Мукачівський, Берегівський, Хустський та Ужгородський райони Закарпатської області.

«У майбутньому плануємо провести симпозіуми в Румунії та Польщі, тим самим зв’язавши різні сторони кордону одним культурним шляхом, який можуть відвідувати туристи. Це новий вид туризму, який ми прагнемо розвивати», – додав скульптор.

Створення робіт з пісковика, мармуру та заліза дійсно виглядає вражаюче. На майданчику розміщено сотні кілограм каменю різних порід, з якими і працюють скульптори. Цікаво, що до участі у симпозіумі допускаються далеко не всі скульптори. Кожен з них має надіслати на розгляд журі макет роботи, яку планує виконати в рамках симпозіуму. Тільки після цього приймається рішення чи підходить поданий ескіз до загальної концепції та теми заходу. Цьогоріч теми у симпозіуму не було з об’єктивних причин, тому кожен міг творити те, чого дійсно бажає його душа.

Учасник з Польщі, Пйотр, каже, що дуже радий взяти участь у симпозіумі, адже тут він знаходиться в колі однодумців – колег по духу: «Попри те, що в Україні зараз війна ми не маємо дозволити культурі загинути – вона має квітнути. Це дає надію народу на краще».

Янош Дріеньовскі, який приїхав до Закарпаття з Будапешту, розповідає, що його історія, пов’язана зі скульптурою, почалася у далекому 2003 році. Саме тоді він вперше відвідав табір скульпторів, який проводили в Японії, разом з Петром Матлом. Тоді проявилася його справжня любов до образотворчого мистецтва, яка триває майже 20 років. Робота скульптора на симпозіумі в Закарпатті мала бути з дерева, але по приїзду виявилося, що заготовлений матеріал не підходить. Тому Янош терміново змінював концепцію і почав працювати з каменем.

Фотограф, який відповідає за технічну сторону симпозіуму, Андрій Авдєєнко, каже, що цей симпозіум найбільший з проведених раніше: «Тут працюють талановиті скульптори, які прагнуть донести до громадськості своє світосприйняття. До прикладу, один з учасників два днів робив скульптуру, а потім вирішив, що такий формат не для нього – відклав матеріал та почав працювати з іншим. Таке теж буває».

Тож усі бажаючі можуть навідатися у «творче містечко» поспілкуватися зі скульпторами та ознайомитися з їхніми роботами до 9 червня.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах