130513
14:59 31.052022

У Мукачеві відкрили благодійну виставку «Під час війни»

Життя 3107

У стінах Угорського дому ім. Мігая Мункачі відкрилася благодійна виставка робіт художників та скульпторів, які втекли із зони бойових дій на Закарпаття, під назвою «Під час війни», яку організували ГО «Про Арте Мункач» та Закарпатський обласний художній музей ім. Йосипа Бокшая. На експозиції представлені 17 скульптур та 24 картини, які можна придбати. Половину зібраної суми митці віддадуть на підтримку Збройних сил України.

Голова громадської організації «Про Арте Мункач», скульптор Петро Матл під час відкриття виставки розповів про діяльність організації, представив учасників дев’яти Міжнародних симпозіумів скульпторів, які організовує Про Арте Мункач, та виготовлені ними роботи, а також проєкт «Карпатський скульптурний шлях». Він також представив тринадцятьох учасників 10-го ювілейного Міжнародного симпозіуму скульпторів, який днями стартував на базі санаторію «Квітка Полонини», серед яких поруч зі скульпторами з Харкова, Одеси, Києва та Закарпаття також беруть участь митці з Угорщини та Польщі, а також двоє харківських фотографів.

Член Національної спілки художників України Сергій Біба, зокрема, повідомив про передумови організації виставки, експоновані роботи та їх авторів.

Знаний живописець, кандидат мистецтвознавства Аттіла Коприва презентував результати закарпатського образотворчого мистецтва від заснування Закарпатської школи живопису до наших днів.

Присутніх привітала також Агнеса Кеменяш, комерційний директор оздоровниці «Квітка Полонини», на базі якого проводять ювілейний Міжнародний симпозіум скульпторів.

У відкритті виставки також узяв участь голова Фонду «Угорець для Угорця» Томаш Манкович, котрий привіз з Угорщини для художників фарби, полотна та рами для картин, а також спеціальні пакувальні матеріали львівському та ужгородському музеям, які надав Будапештський Історичний музей.

Учасник виставки Олександр Жильцов із Донецька подарував угорській державі дві свої роботи на знак подяки за допомогу йому та його родині, а також його колегам-художникам, яку вони отримують під час вимушеного перебування на Закарпатті завдяки підтримці Угорщини.

Директор Угорського дому ім. Мігая Мункачі Йосип Торпоі повідомив, що виставку можна оглянути щодня по буднях, а експоновані картини можна придбати.

Ініціатор виставки, директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая Ференц Ерфан під час виступу зазначив, що на художників тяготи війни впливають із подвійною силою. За його словами, цінну колекцію музею перевезли в безпечне місце, водночас створили майданчик, щоб надати можливість художникам, які переселилися на Закарпаття, експонувати свої твори.

Так був зібраний матеріал першої виставки, представленої в Ужгороді. Усі експоновані твори можна придбати, половину виручених від продажу робіт митці передадуть на підтримку українській армії, яка боронить країну. Іншою половиною суми покупці підтримають митців, які були змушені покинути свої домівки.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах