129807
12:10 19.052022

У Перечині Міжнародний день музеїв відзначили екскурсією, виставкою та майстер-класами

Життя 7229

Міжнародний день музеїв світова громадськість відзначає щороку 18 травня. Пам’ятна дата запроваджена рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв у 1977 році. Цей день є приводом для того, щоб привернути увагу громадськості до музейної справи й показати, наскільки ця діяльність важлива для суспільства.

У Перечині Міжнародний день музеїв відзначили екскурсією по краєзнавчому музею міста, виставкою народних умільців саме з вишивки, а також майстер-класами з вишивки та гончарства. До музейників долучилися працівники Центру культури і дозвілля та клубних установ Перечинської територіальної громади.

Директор музею Маріанна Попович провела безкоштовну екскурсію для відвідувачів, серед них було чимало переселенців. Харків’яни, кияни, дніпряни з цікавістю слухали її розповідь, познайомилися із історико-культурним надбанням Перечинщини.

– Сьогодні ми поєднали два свята: Міжнародний день музеїв та День вишиванки, який відзначається в Україні у третій четвер травня, – розповіла пані Маріанна кореспондентці «Карпатського об’єктива». – Як прийнято у всьому світі, 18 травня у музеях проводяться екскурсії безкоштовно, відвідувачі можуть ознайомитися із експозиціями, експонатами.

Завідуючі клубами громади привезли вишивані рушники, скатертини.

Завідувачка сільського клубу села Сімерки Тетяна Опаленик на виставку привезла рушники та скатертину, які вишиті гладдю або низинкою. Скатертина просто неймовірної краси: на ній вишиті грона винограду і стиглі плоди вишні.

– Вишивка «гладдю» – то більше по-перечинськи, а низинкою – по-українськи. Вироби зберігаються у сільському клубі. На них вишиті орнаменти, властиві Перечинщині. Принесла чотири рушники і одну скатертину. Два рушники вишиті на домотканому полотні. Їм близько 45 років.

– Як зберігаєте, щоб не пожовтіли? – цікавлюся.

– Ніколи не крохмалю. Від крохмалю тканина жовтіє, – пояснила майстриня.

В одній з кімнат триває майстер-клас з вишивки. Його проводять дві Тетяни – Кречко та Опаленик. Учасникам дали тканину, нитки, голки. Візерунки малювали самі. У заході взяли участь перечинці та переселенці.

Я поспілкувалася із Інною Миколаївною з Дніпра. Жінці 49 років, вишиває вперше.

– Вдома мали вишивки, які вишивали мої діти на гуртку народної вишивки. Тут, у Перечині, маю час, з’явилося бажання навчитися вишивати хрестиком і вишити український орнамент на рушнику. Це буде моя перша вишивка у житті, – розповіла пані Інна.

Василь Бочковський провів майстер-клас із гончарства. Він завідувач виставки музею та веде гурток гончарства у приміщенні Центру культури і дозвілля.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах