129792
10:04 19.052022

Про історію виникнення руху з вивчення народних танців розповіли у Вишкові

Життя 3343

Культурний організатор Закарпатської філії мережі Будинків народних традицій Еніка Вараді 14 травня, в День майстер-класів із вивчення народних танців, у Вишкові виступила з презентацією про виникнення та поширення руху з навчання народним танцям.

Участь у заході, який відбувся у стінах Культурного центру ім. Шандора Фодо, взяли вихованці Вишківської народної майстерні «Резеда».

Із лекції молодь мала можливість дізнатися, хто був ініціатором руху з навчання народних танців, коли він виник, які танці вивчали на першому майстер-класі в Будапешті та як рух поширився в Карпатському басейні й на Закарпатті.

Рух із навчання народним танцям виник 50 років тому, відтак, із нагоди ювілейної дати, заходи з цього приводу відбулися у всьому Карпатському басейні та в різних країнах світу.

Перший майстер-клас із вивчення народних танців провели 6 травня 1972 року в Будапешті в Книжковому клубі. Відтак, початкова точка руху пов’язана з цією подією. Протягом останніх років рух танцювальних майстер-класів посилився і на Закарпатті, створилися музичні колективи та ансамблі народного танцю. Все це завдяки підтримці угорського уряду та завдяки праці самовідданих закарпатців. Рух із навчання народним танцям на Закарпатті протягом останніх років підтримала низка організацій на Закарпатті. На обласному рівні його координувала Закарпатська філія мережі Будинків народних традицій, котра щороку організовує своєрідний підсумковий захід, зустріч колективів, які задіяні в цьому процесі в краї.

Цього року організація планувала відзначити ювілейну дату різноманітними заходами, проте війна внесла свої корективи. Тож організатори вирішили розказати про рух у рамках просвітницької лекції для молоді. Після презентації відбулася гра-вікторина, в рамках якої присутні, які розділилися на дві команди, відповідали на запитання на тему історії танцювального руху.

У рамках заходу відбулося і заняття з рукоділля, яке провели місцеві вишківські майстрині – Зіта Сенек, Єва Немеш та Оршоля Гаваші.

Атмосферності додав виступ народного ансамблю «Вишківські фрічки», під час якого вчитель народних танців Дора Йевреш навчила кілька кроків для наймолодших.

Захід відбувся за підтримки Фонду ім. Шандора Чорі.

Kővári/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини