129712
14:17 18.052022

У Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді відкрилася художня виставка про жахіття війни

Життя 3431

У стінах Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород відкрилася виставка картин, навіяних жахами війни, українських митців-переселенців. Маріанна Гончаренко представила колажі, Олександр Жильцов – картини, намальовані кульковою ручкою, Андрій Сидоренко – комп’ютерну графіку.

Під час урочистого відкриття виставки 16 травня Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі наголосив, що одним із культурних дипломатичних завдань Генконсульства є взаємна презентація неповторного, прекрасного, волелюбного та душевного мистецького світу дружніх України, Закарпаття та Угорщини.

На відкритті першої цьогорічної художньої виставки в лютому ніхто не міг уявити, що на заході України, на Закарпатті, в Угорщині доведеться приймати, заспокоювати, забезпечувати житлом і дбати про безпеку невинних жінок і дітей з центральної та східної України.

«Ми ніколи б не могли уявити, що звук сирен тривоги протиповітряної оборони і темне місто стане для нас звичним явищем. Угорщина не хоче цієї війни в Україні, а хоче, щоб у регіон якомога швидше повернувся мир. Угорщина виступає за суверенітет України, ми чітко розрізняємо хто агресор і на кого напали. Ми засуджуємо військову агресію з боку Росії та серйозне порушення прав людини, а також закликаємо до негайного розкриття військових злочинів», – наголосив генконсул.

«Співчуваючи українському народу, цією виставкою ми хочемо віддати шану митцям, які рятуються від війни та вбивств, чиє життя та мистецтво відображають як агресивний наступ Росії, що триває понад вісімдесят днів, так і неприйнятне, сповнене страху смерті відчуття напруженості, яке не передаш словами, погляд дітей-біженців, важка доля двох сусідніх народів, які підтримують один одного», – додав дипломат.

За організацію виставки подякував начальник Управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОВА Олександр Білак. Він із радістю констатував, що нарешті зустрічається з угорськими дипломатами не з приводу гуманітарних допомог, проблем біженців чи ситуацію на кордоні, а з приводу мистецької події. Олександр Білак також висловив сподівання, що культурна дипломатія, можливо, допоможе зупинити війну та вирішити суперечки між двома країнами.

В офіційному відкритті експозиції взяв участь і заступник міського голови Василь Пинзеник, котрий також висловив вдячність за організацію виставки. Він повідомив, що міська влада робить усе можливе, щоб наші співвітчизники відчували себе захищеними в Ужгороді й отримує допомогу в цьому від партнерів, зокрема Угорщини та Генерального консульства.

Учасник виставки, Андрій Сидоренко, охарактеризував свої роботи як картографію війни. Він зазначив, що народився в Харкові, дитинство провів у Сумській області, а до Києва переїхав 15 років тому. Кадри війни з Харкова його особливо шокують, адже він знає, де в місті розташовані ті розбиті будівлі, які бачить у репортажах. Зі зруйнованими вулицями пов’язані багато спогадів. Митець у своїх творах намагався відобразити цю трагедію.

«Учасники виставки – митці, які знайшли притулок на Закарпатті, рятуючись від війни. У їх серцях багато болю, але вони залишаються вірні мистецтву. Своїми роботами вони показують, що мистецтво має силу і може подолати навіть війну. Ми боремося різними інструментами, хтось зі зброєю, хтось із пензлем, хтось із кульковою ручкою, як виставки Олександр Жильцов. Його графічні роботи — це вишукані композиції сюрреалістичного характеру, похідні від асоціативних форм. Андрій Сидоренко – різноплановий митець, який працює в різних жанрах, зокрема, в його доробку і живопис, і графічні твори. Третя учасниця виставки – Мар’яна Гончаренко – мисткиня, яка працює в техніці колажу», – зазначив, у свою чергу, куратор виставки, відомий закарпатський митець, голова Товариства карпатської культури та мистецтв Аттіла Коприва.

За бажання роботи з виставки можна придбати.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах