129677
09:00 18.052022

У Мукачеві провели фізико-математичний семінар для педагогів

Життя 2598

«За навчання підростаючого покоління на фізичному та математичному факультетах» – семінар під такою назвою відбувся у стінах Угорського дому ім. Мігая Мункачі 13 травня.

Учасники заходу обговорили питання створення постійно діючої Закарпатської угорської фізико-математичної онлайн-школи. Мета семінару – спонукати учнів закарпатських угорськомовних шкіл вступати на подальше навчання на фізичному чи математичному факультетах у рідному краї.

У семінарі взяли участь близько 30 осіб: керівники угорськомовних середніх шкіл, ліцеїв, гімназій, а також вчителі фізики, математики та інформатики. Ті, хто не мав можливості взяти участь у заході особисто, міг долучитися в онлайн-форматі.

Від Товариства угорської культури Закарпаття участь у заході взяв заступник голови організації Гейза Гулачі.

Відкрив семінар консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті. У своїй вітальній промові дипломат зазначив, що угорська громада зараз у важкому становищі, бо в Україні точиться війна, але добре, що учасники все ж зібралися.

«Угорці Закарпаття матимуть майбутнє, наукове поповнення», – сказав консул та наголосив на важливості освіти в сучасному суспільстві. Він акцентував також на важливості відповідальної та зразкової роботи вчителів.

Відтак розпочалися наукові виступи. Першим виступив Ласло Єнковський, науковець міжнародного рівня, член-кореспондент Угорської академії наук (MTA). Під час виступу він наголосив на важливості наукового поповнення. Він підкреслив, що наступне покоління сидить за шкільними партами, має можливість для розвитку, щоб стати успішними дорослими людьми.

Ласло Єнковський звернув увагу присутніх на те, що молодим людям потрібні наставники, які вестимуть по нелегкій дорозі до науки. Академік також окреслив план створення Закарпатської угорської фізико-математичної онлайн-школи, яка створить можливість для розвитку старшокласників та випускників середніх шкіл.

Другим виступив директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ, заступник голови Угорської академічної ради Закарпаття Олександр Шпеник. У своїй презентації «Вища освіта, процвітання та успіх удома» він ознайомив із можливостями навчання у вишах, перевагами навчання в рідному краї та надав поради щодо побудови успішної кар’єри, зокрема наукової та педагогічної.

«Майбутні студенти отримують базу знань у старшій школі, й на цьому будуватимуть знання, які отримують у вищих навчальних закладах, тому багато залежить від того, на якому фундаменті вони будуть будуватися», – наголосив директор.

Третім виступив Золтан Тарич, старший науковий співробітник Інституту електронної фізики НАН України. У своїй презентації «Чому я став фізиком?» він представив позитивні сторони наукової кар’єри, розповів про власний досвід та професійні успіхи. Фізик на власному прикладі представив, що мовні труднощі можна подолати, якщо непохитно йти до мети.

Затим фізик Іштван Сані виступив з онлайн-лекцією про професійні можливості для подальшого розвитку молодих дослідників. Доцент Йолана Туроці-Шете розповіла про те, що в XXI столітті існують усі можливості для того, щоби хтось міг стати визнаним дослідником. «Це можна зробити на батьківщині», – підкреслила вона.

Окрім лекцій та дискусій, захід дав можливість освітянам обмінятися професійним досвідом та налагодити нові контакти і знайомства.

Організатори семінару подякували за підтримку в проведенні заходу Генеральному консульству Угорщини в Ужгороді, Угорському дому ім. Мігая Мункачі та Угорській академічній раді Закарпаття.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах