129534
09:00 16.052022

Для переселенців у мукачівському Угорському домі організували «маївку»

Життя 2668

В Угорському домі ім. Мігая Мункачі 13 травня для мам із дітьми, які рятуються від війни в Мукачеві, організували змістовне дозвілля.

Присутніх привітала культурний менеджер Угорського дому Аніта Пфейфер. В інтерв’ю журналістам вона розповіла, що напередодні Великодня вони організували заняття з рукоділля для дітей в одному з пунктів розміщення вимушених переселенців у гуртожитку Мукачівського державного університету, де познайомилися і з мамами. З огляду на успіх заходу вирішили запросити їх в Угорський дім ім. Мігая Мункачі на екскурсію, ознайомлення з виставкою картин та експозицією про історію банків, а також на майстер-клас із рукоділля для дітей. А для мам із лекцією про духовне відновлення матерів під час війни виступив єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Микола Петро Лучок. Виступ завершили спільні роздуми.

Заняття з дітьми провели волонтери Благодійного фонду «Люби та твори добро». На майстер-класі діти малювали на склі, робили паперові квіти та ляльки з ниток, валяли тощо. Великим успіхом серед дітей користувався розпис обличчя.

«Разом із матерями, які прибули до нашого міста, ми розмірковували, де брати духовні сили у цій війні. Розмова була дуже глибокою, дехто розплакався, жінки несуть у своїх серцях великий біль. Я намагався вказати їм на те, що їх веде провидіння, Всевишній піклується про них у цій війні. Вони підтвердили, що відчули, що їх веде Бог. Двоє жінок розповіли, що тут, на Закарпатті, заспокоїлися, коли приїхали сюди, у їхніх серцях оселився мир», – повідомив по завершенні спільних роздумів єпископ Микола Лучок.

«Ці розмови дуже важливі, тому що людина носить у собі стільки болю і жаху, якщо ми не будемо обговорювати це, якщо вони не зможуть це видати із себе, вони можуть навіть захворіти. Вважаю, що зараз нам потрібно зосередитися на таких програмах зцілення, духовних вправах, програми реабілітації будуть дедалі більш необхідними», – сказав єпископ.

Співробітники Угорського дому продовжують опікуватися вимушеними переселенками та їхніми дітьми. Зокрема втілюють програму з харчування «Споживок», яка реалізовується за підтримки уряду Угорщини. Також планують подальші культурні заходи для них.

29 травня Угорському домі ім. Мігая Мункачі відбудеться виставка художників-переселенців, котрі презентують картини, намальовані вже на Закарпатті, на яку організатори запрошують усіх бажаючих.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах