129443
20:06 12.052022

В Ужгороді відкрили Центр правової підтримки для постраждалих внаслідок війни

Життя 2893

12 травня в  Ужгородському прес-клубі розповіли про діяльність та основні напрямки роботи Центру правової підтримки осіб постраждалих внаслідок військового вторгнення. Його створили спільними зусиллями Національної академії правових наук України та ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

Центр заснували місяць тому на базі юридичного факультету УжНУ і функціонує він на громадських засадах. Основна діяльність Центру спрямована на організаційно-консультативну підтримку осіб, які постраждали внаслідок військового вторгнення російської федерації.

Ярослав Лазур, декан юридичного факультету УжНУ звернув увагу на значимості спрямування інформації щодо роботи Центру якнайширшому колу: «Нам важливо, щоб інформація дійшла до адресата – тих осіб, які постраждали від війни та зараз потребують нашої допомоги. З перших днів агресії наш ВУЗ, а зокрема і факультет, долучився до практично всіх аспектів допомоги, активно займався волонтерською діяльністю. Саме в процесі надання цієї допомоги ми звернули увагу на те, що особи, які стали вимушеними переселенцями і оселилися в нашому регіоні, або ж вирішили шукати безпечний прихисток за кордоном потребують юридичної допомоги. Багато людей виїжджали без документів, вони втратили житло та роботу. Звичайно ж такі дії потребують певних юридичних рішень».

Так, викладачі юридичного факультету УжНУ вирішили об’єднатися та надавати свою фахову допомогу вимушеним переселенцям. Для цього створили центр надання правової допомоги, куди долучили й своїх колег-юристів з інших регіонів України. Наразі працює кол-центр, який консультує по правових питаннях та електронна пошта, куди можуть звернутися українці задля отримання фахової допомоги. Зазначимо, що серед основних завдань Центру, крім надання правової допомоги ВПО, є ще й збір та фіксація фактів порушень прав людини внаслідок воєнного вторгнення.

Враховуючи, що в умовах військового стану правова система трансформується особливо активно і майже щодня вносяться зміни до законодавства, то й інформувати та роз’яснювати інформацію щодо нововведень потрібно оперативно та швидко.  Ярослав Лазур зазначив, що з цього приводу щосереди проводять семінари, де збираються правознавці зі всієї України та діляться своїми думками щодо правильного використання права в умовах війни, щоб воно захищало громадян і діяло на благо держави.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах