129318
09:28 11.052022

На Рахівщині проводилися лісопатологічні обстеження

Життя 2980

Днями на території Верхньо-Водянського лісництва ДП «Великобичківське ЛМГ» проводилися лісопатологічні обстеження відповідно до «Санітарних правил у лісах України» лісових насаджень пошкоджених першочергово вітровалами та вражених хворобами лісу.

«Коли стається вітровал або насадження вражається хворобами лісу і виникає необхідність провести суцільну санітарну рубку, на призначене місце приїжджає комісія, утворена за рішенням власників лісів, постійних лісокористувачів та підтверджує доцільність проведення такої рубки, обстежує площу враженої ділянки, співставляючи з таксаційними показниками та розташуванням на місцевості»,- додав Василь Трикур, начальник Закарпатського ОЛПП ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист»

До складу комісії входять представники територіального органу Держлісагентства, органу місцевого самоврядування, на території якого зростають насадження, що потребують суцільної санітарної рубки, державного спеціалізованого лісозахисного підприємства, власника лісів, постійного лісокористувача.

Лісопатологічне обстеження в ДП «Великобичківське ЛМГ» проводили начальник Закарпатського ОЛПП ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист» ВасильТрикур, інженер-лісопатолог Олександр Гайченя за участі головного спеціаліста відділу охорони та захисту лісу Закарпатського ОУЛМГ Юрія Стеблюка, лісничого Верхньо-Водянського лісництва Сергія Обриського та працівників лісової охорони з відповідним оформленням первинної технічної документації щодо проведення санітарно-оздоровчих заходів в лісовому фонді підприємства.

Під час обстеження було проведено візуальний огляд насаджень та встановлено, що на ділянці відбулися вітровали, вітроломи, а також враження дерев (породи бук) трутовиками в наслідок чого втрачається біологічна стійкість деревостану. Відтак для запобігання розмноження та поширення стовбурних шкідників, попередження втрати деревиною технічних якостей та належного санітарного стану суміжних насаджень доцільно проведення суцільної санітарної рубки.

За даними перерахунку дерев на пробній площі лісопатологами встановлено що вітровали, вітроломи становлять – 37%; дерева які пошкоджені хворобами – 18%, неліквідної деревини – 12% в наслідок чого вирубуванню підлягає 67% дерев.

Тому проведення вибіркової рубки є недоцільним, оскільки подальше розрідження деревостану призведе до зменшення повноти насадження нижче встановленого показника «Санітарними правилами в лісах України».

Про це повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах