129271
10:59 10.052022

Те, що рятує життя: в Ужгороді проводять безкоштовне навчання з надання домедичної допомоги

Життя 9782

Надання першої медичної допомоги (ПМД) в умовах сьогодення – надзвичайно важлива річ. Такий досвід може врятувати життя.

Курси з надання домедичної допомоги нині активно проводять в Ужгороді волонтери та інструктори Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Так, днями на медичному факультеті УжНУ зібрали чимало охочих мешканців та гостей міста для того, аби коротко розповісти й показати їм, як діяти в тих чи інших екстрених випадках. Фахівці навчали надавати першу допомогу при кровотечах, ранах і травмах.

Спосіб викладання був дуже простим і доступним. Тож буквально за кілька годин майстер-класу можна було легко опанувати як теорію, так і практику.

– Я лікар-інтерн, працюю на кафедрі сімейної медицини, – розповідає Андрій Колесник. – З перших днів війни ми навчаємо волонтерів, як надавати першу долікарську допомогу. Відтак почали проводити безкоштовні майстер-класи для всіх бажаючих. Щотижня анонсуємо про заняття на різні теми з надання першої медичної допомоги. Теми відмежовані, тому щоразу можуть приходити нові люди. Загалом програма ґрунтується на основі стандартного 12-годинного курсу з наданняПМД від Червоного Хреста.

Ми переконані, що не тільки медичний працівник може надавати першу медичну (долікарську) допомогу потерпілому, але й кожна людина повинна мати відповідні навички, тож треба цього навчатися, розповідає інтрукторка з надання ПМД Товариства Червоного Хреста України Майя Новкович.

– Стандартну програму курсу ми поділили на окремі майстер-класи. Це робиться для того, щоб кожен прийшов на той, який його більше цікавить. Ми приділяємо велике значення практиці, аби в екстреній ситуації спрацювала м’язова пам’ять, – розповідає інструкторка. – На наші майстер-класи приходить багато внутрішньо переміщених осіб. У нинішній ситуації люди усвідомили, наскільки важливо вміти надати ПМД. Загалом від початку війни ми допомогли набути відповідних навичок кільком сотням людей.

Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Вчасно й правильно надана ПМД у більшості випадків не тільки рятує життя потерпілого, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджає розвиток важких ускладнень.

Зважаючи на події, які нині відбуваються в Україні, кожному громадянину варто взяти участь у цих курсах. Принаймні так думають люди, які відвідали майстер-класи з надання ПМД.

– Я давно хотіла отримати достовірні знання, як правильно надавати першу медичну долікарську допомогу. Але ніколи не було часу, не було можливостей. Як тільки я побачила оголошення, то вирішила скористатися цим шансом, – розповідає харківчанка Марина. – Тут можна почути актуальну інформацію за новими протоколами, як надавати ПМД. Я вважаю, що це потрібно не тільки під час війни, але й повсякчас. Думаю, це необхідно всім людям. Тому я сьогодні тут.

Дійсно, питання домедичної допомоги нині на порядку денному. Зараз українці переживають тривогу і невпевненість, тому знання про надання першої допомоги дають певне заспокоєння, що ми зможемо в екстреній ситуації допомогти собі і своїм близьким.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини