129256
09:38 10.052022

Шестеро учнів із Закарпаття візьмуть участь у конкурсі «Кристали» у Львові

Життя 4585

Учні, яким цікава хімія та природничі науки, стали учасниками вже традиційного конкурсу імені Євгена Гладишевського „Кристали”. Він відбувається вже 13 років поспіль. Розпочати креативити й експериментувати з реагентами можуть учні від 6 до 12 років. 28 закарпатських школярів подали заявку і згодом отримали назву речовини та інструкцію для вирощування кристалів вдома під наглядом дорослих.

„Ми пишаємося кожним нашим учасником, адже всі вони, а також їхні батьки та вчителі демонструють своє зацікавлення наукою, прагнення та готовність пізнавати нове і творити основу для майбутнього інтелектуального поступу Української держави”, – наголосив проректор з наукової роботи Львівського національного університету, академік НАН України, професор Роман Гладишевський.

Кристали шістьох учнів із Закарпаття візьмуть участь у конкурсі, що відбудеться у м. Львів, у номінаціях „Найбільший кристал”, „Найякісніший кристал”, „Найоригінальніший кристал” та „Віртуальний кристал”.

Вирощені алюмокалієві галуни (алюміній калій сульфат додекагідрат – кристалогідрат подвійної солі) на конкурс надіслали Іванна Улинець та Софія Глеба, учениці 7 класу Білківської ЗЗСО І – ІІІ ступенів Білківської сільської ради, вихованки гуртка „Юний хімік” ЗОЦНТТУМ (керівник гуртка Ольга Мондяк), Софія Хобаль та Адель Бібіка, учениці 3 класу Виноградівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 2 Виноградівської міської ради, Боглан Унгурян, учень 4 класу Мукачівського ліцею № 6 (науковий керівник Ольга Унгурян), Софія Ливрінц, учениця 8 класу Буштинського ліцею Буштинської селищної ради Тячівського району (науковий керівник – Юрій Сасин).

Довідково: конкурс імені Євгена Гладишевського „Кристали” – це спільний проєкт Малої академії наук України та Львівського національного університету імені Івана Франка. Заснував його Євген Гладишевський, доктор хімічних наук і відомий кристалохімік.

Мета конкурсу – популяризувати знання з хімії, підтримувати обдарованих дітей, залучати учнів до науково-дослідницької діяльності.

Про це повідомляє Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах