129247
09:08 10.052022

Як працює швидка медична допомога в умовах воєнного стану на Перечинщині

Життя 7082

Редакція «Карпатського об’єктива» продовжує знайомити наших читачів із роботою органів місцевого самоврядування, державних установ, медичних та освітніх закладів в умовах воєнного стану.

Як працює швидка медична допомога на Перечинщині? Про це у розмові нашої кореспондентки із завідуючою Перечинської підстанції екстреної медичної допомоги КНП «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги» Закарпатської обласної ради Ольгою Зайдел.

Зауважу, з другого березня цього року «швидка допомога» змінила приміщення. Була в Перечинській лікарні, тепер знаходиться за адресою: м.Перечин, вул.Ужанська,19б (напроти місцевого ринку).

– Ольго Михайлівно, розкажіть коротко про очолювану Вами підстанцію.

Колектив підстанції – 37 чоловік. Перечинщину обслуговують чотири бригади: одна лікарська і три фельдшерські. Дві – лікарська та фельдшерська знаходяться у Перечині, а по одній – у Тур’ї-Реметі та Порошкові. У разі потреби виїздять і на Березнянщину. Наші працівники завжди напоготові, тепер – у підвищеній бойовій готовності.

– Яка ситуація із медичним забезпеченням?

– Ми забезпечені необхідними ліками для надання першої медичної допомоги, перев’язувальними матеріалами та засобами. Машини справні, апаратура працює.

– Чи виїжджає бригада на виклик під час повітряної тривоги?

– Поки що такої ситуації не було.

На які випадки найчастіше виїздить швидка за останні два місяці?

Люди, які знайшли тимчасовий прихисток у нас, найчастіше скаржаться на болі в ділянці серця, аритмію, підвищений тиск, панічні атаки. Серед переселенців та перечинців є випадки із втратою свідомості, інсульти, судоми, алкогольні отруєння. Кровотечі, травми внаслідок нещасного випадку, переломи кісток кінцівок. Поширені випадки із підвищеною температурою, задухою, особливо у дітей. Ковід «притих». За останній тиждень були два ковідні випадки. Під час пандемії то було щось – бригади не встигали виїжджати на виклики. На щастя, кількість ДТП зменшилася. Минулого місяця були три. Бувають непередбачувані та неординарні. Так, старший фельдшер Тетяна прийняла пологи у кареті швидкої від породіллі з Тур’ї-Ремети.

Хочу сказати про таке. Є люди, які викликають швидку чи треба чи не треба, не думаючи, що у цей час може треба рятувати хворого, який знаходиться у критичному стані. Наприклад, одна жінка викликає швидку чи не щодня,телефонує вона або хтось з її близьких і кажуть: «Погано. Терміново приїздіть». Бригада приїжджає, вимірює тиск і бачить, що критичного там нічого нема. Радять звернутися до сімейного лікаря, але вона ігнорує. На «103» може зателефонувати як у день, так і глибокої ночі.

– Сьогодні на календарі 6 травня, на годиннику – 14.30. І це перший виклик для бригади. Це звично?

– Раз на раз не приходиться. Бувають виклики зранку, а бувають з обіду і тривають цілу ніч. Найбільше у вихідні та свята.

Зателефонувавши на номер «103», ви потрапите до центральної диспетчерської служби. Диспетчер з’ясує ситуацію і прийме рішення: чи до хворого має їхати швидка чи він повинен звернутися до сімейного лікаря. Якщо у хворого, до прикладу, гострий живіт чи критичний стан, то швидка виїздить, хворого доставляє в приймальне відділення нашої лікарні, там лікар приймає рішення про його госпіталізацію або веземо в опорну в Ужгород, з інсультом – в Центр неврології і нейрохірургії.

Буває, прийшла людина у Перечин у справах чи на закупи, їй стало погано, приходить до нас, звертається по допомогу самостійно. Проводимо як амбулаторний виклик.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах