129164
18:00 7.052022

Закарпатські установи, які утримуються урядом Угорщини, надають прихисток сотням вимушених переселенців

Життя 5872

Сотні українських вимушених переселенців отримують прихисток та забезпечення в закарпатських угорських установах, які утримуються урядом Угорщини. Людей там приймають незалежно від етнічної, мовної чи релігійної належності. Про це заявив держсекретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі.

У заяві, оприлюдненій Державним секретаріатом, він наголосив, що з початку російсько-українського конфлікту церковні та освітні установи, які утримуються через секретаріат з питань національної політики: Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та його Центри професійної підготовки, Пийтерфолвівський, Великодоброньський, Великоберезький, Карачинський, Мукачівський і Тячівський церковні ліцеї й гуртожитки – надають прихисток та забезпечення кільком сотням переселенців. Комунальні послуги цих установ оплачує Державний секретаріат з питань національної політики Угорщини.

За словами Потапі, наразі в згаданих закладах живуть 800 вимушених переселенців. «Угорщина має на меті, крім надання гуманітарної допомоги, і таким чином підтримати народ України та зміцнити українсько-угорську співпрацю, яка зараз триває на Закарпатті, допомогти тим, хто цього потребує», – повідомив високопосадовець.

Він додав, що на воєнну ситуацію Угорщина відреагувала миттєво, надає всебічну підтримку представникам угорської національної громади на Закарпатті та докладає максимум зусиль для забезпечення переселенців.

«Ми вчергове доводимо, що угорці Закарпаття та український народ можуть розраховувати на Угорщину», – підкреслив держсекретар.

Арпад Янош Потапі також зазначив, що для уряду Угорщини надзвичайно важливо, щоб в Україні якомога швидше настав мир. В інтересах Угорщини, щоб сусідня Україна була суверенною, збалансованою, демократичною правовою державою, де національні меншини, зокрема угорська, могли жити в безпеці та мирі на своїй батьківщині.

«Підтримка закарпатської угорської громади триватиме й надалі. Ми робимо все можливе для того, щоб закарпатські угорські організації могли продовжувати діяльність навіть у воєнний час, адже вони є нашими найважливішими партнерами в збереженні угорської громади на Закарпатті», – акцентував Потапі.

(MTI)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини