129152
11:36 7.052022

Як на Закарпатті відзначили День святого Юрія

Життя 8764

6 травня православна та греко-католицька церква вшановує пам’ять Георгія Побідоносця, Переможця, святого Юрія Змієборця. У народі це свято іменують як Юріїв день, на Закарпатті – Юря. Георгій вважається покровителем воїнів та захисників Вітчизни, і взагалі – чоловіків. Його знає увесь світ, і шанують як християни, так і мусульмани. Святий є покровителем України, Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини). На честь святого Георгія названа ціла країна – Грузія (Джорджія, або Георгія).

У Болгарії, Сербії, Грузії, Хорватії Юріїв день є Днем захисника Вітчизни.

Хто такий?

Святий Георгій – римський воїн з Каппадокії часів імператора Діоклітіана, християнський мученик і святий. Народився у Бейруті у третьому столітті нашої ери. Син грецької родини – римського офіцера Гіротонія та його дружини християнки Поліхронії. Є одним із найшанованіших та відомих постатей серед християн. На честь святого названий один з найбільших українських храмів – Собор святого Юра у Львові. В центрі Ужгорода є старовинний костел святого Юрія. На Закарпатті є декілька парафій святого.

Де похований?

Георгію Побідоносцю усікли голову в 303 році. Його тіло було поховано у Лоді (Ізраїль) – містечку, де минуло дитинство святого. На ознаку пошани християни називали Лод інакше – Георгіополис. У Х столітті храм, де покоїлися мощі святого, спалили мусульмани, але вже у ХІІ його відновили хрестоносці. Зараз храм святого Георгія Побідоносця в Лоді (Лідді) – православний. Він досі функціонує, має велику частку мощей великомученика, завдяки чому є місцем всесвітнього паломництва.

Чому Георгій Змієборець?

Диво, зображене на іконах святого Георгія – зі списом, що вбиває змія, сталося вже після смерті Георгія. За однією з легенд, це сталося під час його життя. У селищі Лідда з’явилося чудовисько, що вбивало людей. Аби заспокоїти звіра, щомісяця селяни віддавали йому в жертву когось зі своїх людей. Коли черга дійшла до красивої доньки голови міста, плакали всі, звертаючись до Бога. Тоді перед дівчиною з’явився воїн на білому коні, який вбив змія силою молитви і звільнив селище від чудовиська. На честь цієї перемоги і був побудований храм у Лідді, де й досі почивають мощі святого.

«Ось тобі і Юріїв день». Що означає цей вислів?

У давнину на Юріїв день кріпаки мали право за бажанням покинути старого пана і прийти до іншого, більш лагідного. Коли у 16 ст. цю можливість заборонили, з’явилася фраза: «Ось тобі, бабусю, і Юріїв день» – як символ невиправданих очікувань.

Георгій чи Юрій?

Це іменне свято Юрія-Георгія. Хтось дивується: чому Юря, коли в церковному календарі Георгія? Пояснення просте: Юрій і Георгій – одне і те саме, тільки Георгій книжно-літературне. А Юрій – простонародне. Крім того, і житіє цього святого робить наголос на двох прикметних ознаках його діяльності – «земледілець» і «побідоносець». Поняття «землероб» було ближчим, спорідненим душі селянина, як і імення Юрій. Через те і свято називали Юрям, пов’язуючи з ним не тільки іменинну, але й побутово-господарську звичаєвість.

Георгій – ім’я грецького походження, у перекладі «землероб». Чоловіче ім’я Юрій поширене серед українців, білорусів, росіян та грузинів.

На іконах його зображають воїном, який списом пронизує змія, сидячи верхом на білому коні. Ця картина символізує перемогу весни над зимою, святого над дияволом, добра над злом. Юрія Змієборця також називають Святим Георгієм, Георгієм Переможцем. Він є покровителем воїнів, хліборобів та скотарів.

Вшанування церквою

Цього дня у храмах правлять святкове Богослужіння. На солей виставляють ікону святого, якому поклоняються вірники. Під час Вечірньої служби священик проводить миропомазання прихожан. Роздається дора (проскура). У парафіях Святого Юрія відзначають престольний празник. Свято-Георгіївська церква знаходиться у присілку Перечина – Яслищі, на Мукачівщині – у селі Страбичово.

Поливанки

На Іршавщині поливаються на Юря, а не у Світлий понеділок. Населеними пунктами ходять хлопці із наповненими водою пляшками і поливають дівчат. Ті емоційно реагують, сварять хлопців, кажуть, що зараз і їх теж поллють, лиш додому доберуться і тару візьмуть.

Вважають, що на Юря вода має цілющу силу і здатна позбавити недуг, тому раді бути поливаними. А ще вранці до сходу сонця дівчата вмиваються росою, щоб бути файною. Хто має проблеми із зором, протирає очі ранішньою росою.

Привітати іменинника

Цього дня – іменини у чоловіків з ім’ям Юрій, Георгій, людей, які мають по батькові – Юрій, Юріївна, Георгійович, Георгіївна. Родичі, друзі вітають, а ті виставляють гостину.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах