128847
13:21 2.052022

Концерт і чаювання до Дня матері відбулися в Ратівцях

Життя 4023

У Будинку соціального захисту дітей ім. Святого Михайла села Ратівці Громадська організація «Фонд угорського музичного, духовно-культурного відродження та прикладного мистецтва «Кредо» організувала з нагоди Дня матері концерт та чаювання з дітьми, які відвідують музичний гурток під керівництвом Йожефа Івашковича, котрий діє в закладі вже протягом 12 років.

– Це своєрідний Credo-фест, який ми приурочили до Дня матері та поєднали з чаюванням, відтак він став чимось на кшталт дружньої зустрічі, – повідомив композитор, педагог, засновник Фонду «Кредо» Йожеф Івашкович.

Дуже приємно, що після тривалого часу всі можуть нарешті зібратися. Запросили гостей – Маріанну Чакань із вихованцями із села Малі Геєвці та родину Шандора Ковача із села Вири. Зазначалося, що така зустріч конструктивна і з професійної точки зору, додав Йожеф Івашкович.

– Важливо дивитися на роботу один одного, це, насправді, як екзамен, який показує наш розвиток. Я вірю в роботу, котра виконується з любов’ю, тому що тільки з любов’ю можна досягти чогось серйозного. Це дуже захоплююче завдання, – зізнається Й. Івашкович.

Хорова школа «Намисто» (Gyöngykaláris) із Малих Геєвців, яку очолює Маріанна Чакань, прибула з великою командою. У їхньому виступі прозвучали 2 вірші Йожефа Івашковича, пісня Юдіт Галас та композиція гурту «Карпатія».

– Оскільки ми зібралися з нагоди Дня матері, то склали відповідну тематичну добірку пісень, – розповідає Маріанна Чакань, яка також виконала дві музичні композиції зі спільного альбому з Йожефом Івашковичем, презентація якого відбулася наприкінці минулого року.

– Прозвучали і дві пісні з нового альбому, вірші Лєни Лошонці, покладені на музику. Одна з них – про любов, найбільш промовиста. В ній ідеться про важливе, що ми маємо вислухати та прийняти. Друга пісня також несе повідомлення. Вочевидь кожен сприймає її по-своєму, виходячи із власної ситуації. Твір писався в Угорщині, але, на мою думку, передає почуття та думки, з якими ми живемо на Закарпатті, – каже Маріанна Чакань.

«Нехай у День матері лунає пісня, а ми будемо вдячні, бо без мами ми б не могли прийти в цей прекрасний світ. Мама – лише одна, кажуть, і дуже сумно, коли її в когось немає. Тож давайте привітаємо кожну маму. Любов — це найбільший скарб», — звучало з вуст дітей під час виступу, і багато хто з присутніх розчулився до сліз, адже відзначати День матері в дитячому будинку щемливо.

Це підтвердила і директор соціального закладу Марія Біров.

«У нас було дуже гарне свято завдяки гостям, але ж це особливе місце для відзначення матерів. Говорити про День матері в дитячому будинку дуже важко. Значній частині нашої великої родини мама лише сниться у снах, їх по можливості замінюють прийомні батьки, мами. Але для нас цей день все ж завжди особливий. Репетиції проходили важко, ми не розуміли чому, оскільки діти люблять виступати, люблять заняття, їм це подобається, а зараз – так важко. Ми зрозуміли, що, мабуть, вони й самі не можуть навіть сформулювати свої почуття, важко це переживати та показувати, що клубиться в них. Рани загоюються, батьки-вихователі, і всі ми з великою любов’ю та великим терпінням намагаємося направляти їхнє життя та долю, але матір не можна замінити», – каже Марія Біров.

Репертуар родини Шандора Ковача зазвичай складається з народної музики, церковних пісень та віршів, покладених на музику. Так було і цього разу.

– Ми співаємо про Всевишнього, який подарував нам матерів і від якого ми отримуємо благословення. Яким би не був цей світ навколо, які б випробування не поставали перед нами, ми повинні прославляти Господа Бога, для цього ми народжені. Ми підготували відповідні твори, а також, звичайно, згадали матерів, помолилися за них, щоб вони мали сили. Бо матері на своїх плечах несуть тягар турботи про сім’ю, а в цей воєнний час часто на їхні плечі лягає і забезпечення сім’ї. Ми хочемо вкласти в серце кожного необхідність молитися – за рідний край, за свою сім’ю, за матір, бо там, де є здоров’я, буде здорова нація, батьківщина, – наголосила вчителька богослов’я, музики, кантор церкви Еріка Ковач.

На завершення концерту вихованці Будинку соціального захисту дітей привітали квітами матерів та бабусь, які завітали на захід.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах