128801
12:48 1.052022

ІТ-кластер на Закарпатті

Життя 4160

У четвер, 28 квітня, в Ужгороді розповідали про IT-кластер Закарпаття. На Uzhhorod Develeper meetup 32.0, який вже став традиційною конференцією-зустріччю місцевих айтішників, цього разу зібралася повна зала працівників цієї сфери.

Як зазначила Жанна Капіца, виконавча директора та співзасновниця IT-кластеру Закарпаття, на території краю зараз знаходяться близько 35 тисяч працівників цієї сфери. До початку війни IT-спільнота Ужгорода налічувала кілька тисяч чоловік.

Відтак, закарпатський IT-бізнес вирішив об’єднатися та створити IT-кластер за аналогію тих, які функціонують в інших регіонах України. Засновниками кластеру стали представники найбільших IТ-компаній, які мають свої офіси в Ужгороді.

Кластер покликаний стати проміжною ланкою між владою та ІТ-спільнотою. Структура кластеру складатиметься із загальних зборів, наглядової ради, команди кластеру та проектних команд.

Резидентами кластеру можуть стати не тільки великі компанії, а й окремі спеціалісти чи фрілансери, які постійно або тимчасово перебувають на території Закарпаття.

Для того, щоб стати резидентом, потрібно подати заявку на участь, дочекатися розгляду запиту, пройти інтерв’ю з наглядовою радою, сплатити вступний внесок від 100 до 500$ та отримати підтвердження про реєстрацію резидента.

Спікерка наголосила на цінності кластера для резидентів. Жанна Капіца стверджувала, що учасники кластеру отримуватимуть допомогу та підтримку в реалізації інфраструктурних проектів, які спрямовані на вирішення потреб IT-спільноти, нетворкінг, міжнародне представлення на заходах різних рівнів. Також кластер сприятиме волонтерським та соціальним ініціативам та надаватиме інші унікальні послуги на спеціальних умовах (наприклад бухгалтерські, юридичні, маркетингові послуги).

В сучасних реаліях IT-кластер займатиметься питаннями безпеки, такими як мобілізація, фізична безпека, кібербезпека. Питання логістики: зелені коридори, перепустки, документи, допомога компаніям з релокацією, допомога працівникам та сім’ям з переселенням та логістичні питання в межах Закарпаття.

Жанна Капіца розповіла, що IT-кластер планує в довгостроковій перспективі покращити офісну інфраструктуру та навіть допомагати на рівні області впроваджувати рішення для транспортної та інфраструктурної систем із залученням ресурсів місцевих IT-компаній. У короткостроковій перспективі кластер займатиметься організаційною допомогою, пошуку житла та офісних приміщень за чесною ціною.

Також кластер допомагатиме в розвитку талантів, рекрутингу та найму. Сприятиме освітнім програмам, намагатиметься зупинити процес відтоку талантів, робитиме перепрофілювання працівників, міжнародний обмін досвідом та різноманітні нетворкінг ініціативи.

Наприкінці всі бажаючі мали змогу поставити запитання. Деякі слухачі висловили скептицизм щодо цінності для резидентів у такому кластері, інші попросили розповісти детальніше, що саме IT кластеру вдалося зробити дотепер, з моменту початку роботи. Жанна Капіца розповіла про допомогу в бронюванні працівників, яку вдалося надати вже кільком місцевим IT компаніям, а також бюрократичні та організаційні моменти, які вдалося завершити.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах