128669
20:16 28.042022

Закарпаття приєднується до Всесвітнього тижня імунізації

Життя 8171

Всесвітній тиждень імунізації цьогоріч стартував 24 квітня. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

Через війну РФ проти України зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям ЗСУ і тим громадянам, котрі постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. При цьому менше уваги останнім часом приділялося питанням профілактики хвороб за допомогою щеплень. Водночас багато українців, котрі змушені були покинути свої домівки, пропустили щеплення за віком. Серед них і чимало дітей. Відтак нині влада закликає українців не гаяти часу, а надолужити пропущені щеплення в тому числі під час заходів до тижня імунізації.

Закарпаття вже приєдналося до Всесвітнього тижня імунізації. 28 квітня у пресцентрі ОВА відбувся брифінг, де розповіли про стан імунізації в області та про те, які саме заходи проведуть у нашому краї, і де вони відбудуться.

Директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний наголосив, що проведення планових щеплень вкрай важливе для епідемічного благополуччя нашого краю. Адже, за його словами, Закарпатська область вже прийняла майже 400 тисяч вимушених переселенців, з яких понад 40 тисяч – це діти.

 «Велике скупчення людей, відсутність можливості дистанціюватися й дотримуватися гігієни сприяють поширенню інфекційних захворювань. Зараз уся медична мережа Закарпатської області здійснює рутинну та протиковідну вакцинацію», – розповів Анатолій Пшеничний, додавши, що вимушено переміщені громадяни незалежно від того, чи мають сімейного лікаря, також можуть отримати щеплення.

За його словами, пандемія та війна негативно вплинули на показники рутинної імунізації на Закарпатті. Так, за перший квартал 2022 року згідно з планом щеплення отримали 14 % населення, ревакцинувалися – 13%. Цікаво, що найбільш активно вакцинуються громади Міжгірщини (27%), Виноградівщини (26,7%), Свалявщини (22%) та міста Мукачево (22%). 

У свою чергу директор обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк запевнив, що зараз на Закарпатті епідемічна ситуація спокійна та контрольована. За його словами від початку року в регіоні виявили 534 випадки інфекційних захворювань, не враховуючи грипу, ГРВІ та коронавірусу. При цьому кількість виявлених випадків у порівнянні з минулим роком збільшилася аж на 36%.

Головний епідеміологічний лікар Закарпатської області Вікторія Тимчук повідомила, що від початку війни в регіоні виконали 29999 щеплень проти коронавірусної інфекції.

Вона також розповіла які саме заходи будуть проходити в регіоні у межах всесвітнього тижня імунізації. «Основні заходи пройдуть в Ужгороді. Відсьогодні й до суботи у «Совиному гнізді» з 12:00 до 14:00 лікарі здійснюватимуть консультативний прийом щодо проведення рутинної вакцинації та розробки календаря щеплень для дітей. Інша така локація – амбулаторія на вул. Боженка, де маленькі пацієнти також отримають приємні бонуси та подарунки» – пообіцяла Вікторія Тимчук. За її словами вакцини безпечні сертифіковані та ефективні. При цьому в наявності є навіть комплексні препарати, котрі можуть захистити одразу від кількох захворювань.

Також вона повідомила, що перед щепленням не потрібно здійснювати обстеження, однак варто проконсультуватися із сімейним лікарем.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини