128259
14:13 21.042022

У водопровідних мережах Ужгорода провели контроль якості питної води

Життя 4355

Вода має важливе епідеміологічне значення у забезпеченні санітарного та епідемічного благополуччя населення. У разі потрапляння збудника захворювання в питну воду відразу інфікується значна частина населення, тому важливо своєчасно контролювати якість питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

Лабораторія контролю якості питної води КП «Водоканала м. Ужгород» атестована Закарпатським науково-виробничим центром стандартизації, метрології та сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ ISO 10012:2005. За результатами лабораторних досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії, уся вода, що подається водоканалом у місто, є безпечною, якісною та в повній мірі відповідає чинним ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». А щоб питна вода дійшла до кранів споживачів такою ж чистою, ми також контролюємо її якість у міській водопровідній мережі. Для цього ми щодня відбираємо проби у контрольних точках розподільчих водопровідних мереж на різних вулицях Ужгородського району.

Контрольні точки – це звичайні водорозбірні крани, встановлені на водопровідних мережах. Зазвичай вони розташовані на найбільш підвищених, віддалених та тупикових ділянках мережі, тобто там, де погіршення якості води найбільш ймовірна. Контрольних точок у нашому місті 64, пробовідбірники згідно Робочого плану відбирають воду у 8 різних точках кожного дня та раз на тиждень на водозаборі Минай та ПНС «Горяни 555».

Для відбору проб води наші фахівці спочатку фламбують пробовідбірний кран (обпалюють його тампоном, змоченим спиртом), а потім спускають воду протягом 15 хвилин.

У лабораторії контролю якості питної води КП «Водоканала м. Ужгород» відібрані проби води аналізуються за 34 хімічними і 4 бактеріологічними показниками (мікробіологічними, санітарно-хімічними, фізико-хімічними та санітарно-токсикологічними).

Інформація повного хіміко-бактеріологічного аналізу питної води подається для ознайомлення споживачів щоквартально на сайті нашого підприємства.

У разі виникнення сумнівів щодо якості води в крані, споживач водоканалу може звернутися до аварійно-диспетчерської служби водоканалу за телефонами 050-500-25-52. За заявкою споживача лабораторією підприємства буде проведена безкоштовна перевірка. Пробовідбірник відбере проби безпосередньо у квартирі та на межі балансової належності, які будуть проаналізовані. У разі виявлення відхилень від нормативних вимог будуть вжиті необхідні заходи.

Щоб контроль за якістю питної води виконували максимально оперативно, керівництво КП «Водоканал м. Ужгород» намагається постійно оновлювати обладнання лабораторій.

У 2022 р. придбано:

– Газовий хроматограф;

– Систему доочистки води для хроматографії;

– Колілерт.

Газовий хроматограф дозволить визначити хлорорганічні сполуки у воді, що дає змогу відпрацювати технологічне введення реагентів, їх дози та контроль залишкових концентрацій. В перспективі хроматограф може бути доукомплектований для визначення гербіцидів та пестицидів.

Колілерт придбаний для прискорення визначення коліформних бактерій та ентерококів. Він скорочує час визначення на 24 години порівняно з класичним методом мембранної фільтрації.

Про це повідомляє адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини