128002
13:46 18.042022

У 5 зразках редиски на ринку в Чопі виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів

Життя 4574

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, наприклад, ранні капуста, редис та огірки можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин

Природно, що споживачів цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів та залишкових кількостей отрутохімікатів здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи.

Звертаємо увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

Окрім того, вміст нітратів в овочах визначається атестованою на цей вид діяльності, Закарпатською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.

Протягом першої половини квітня фахівцями лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи ринків було досліджено ранню капусту, огірки та редис. За результатами досліджень виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів у 5 зразках редиски на ринку в м. Чоп. В інших видах рослинної продукції вміст нітратів не перевищує допустимих норм.

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.

Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

– купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

– для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;

– не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

– перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

– первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;

– надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби Закарпаття.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах