127960
21:29 17.042022

У Перечині відзначили вхід Господній до Єрусалиму і освятили гілки верби

Життя 6035

Сьогодні, 17 квітня, східна церква відзначає вхід Господній до Єрусалиму – велике християнське свято в останню неділю перед Великоднем. Його виникненню послужила біблійна історія в’їзду Ісуса до Єрусалиму на ослові. Люди встеляли Йому шлях пальмовим гіллям, тим самим вітаючи Спасителя. Донині збереглася в Єрусалимі «Пальмова вулиця», названа на честь даної події.

В Україні та в країнах, де пальма нетипова рослина, свято має народну назву – Вербна неділя. Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до храмів гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка», «вайі»). Після Літургії священики проводять обряд освячення.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» побувала в греко-католицькому храмі Миколая Чудотворця у Перечині. Цього року на Цвітну неділю у церкві яблуку ніде було впасти. Прийшло багато вірників та переселенців, які знайшли тимчасовий прихисток у нашому місті. Дехто вербові гілочки склав у букет, оздобив різнокольоровими стрічками. Марія Іванівна додала гілки форзиції – щоб гарно було, по-весняному, барвисто.

Пан Василь з сином до букетів із вербових галузок додали нарциси з жовтими квітками (на фото). «То наша мама виростила, – каже гордо чоловік. – Наш старший захищає Україну в боях з окупантами, а ми прийшли помолитися і освятити мицьки».

Обряд освячення отець Мирослав провів на території церкви. Холодний вітер прошивав навіть верхній теплий одяг. «Можна і потерпіти, – говорить до своєї сусідки, яка труситься від холоду, сивочола жінка у чорній хустці. – Прийдемо додому, чаєм і зігріємося, головне, аби скоріше закінчилася війна в Україні. Щодня молюся і прошу в Бога та Божої Матері захисту наших воїнів. Мій онук у зоні бойових дій. Чекаю його».

Освячену вербу перечинці ставлять за ікону або у вазу для квітів. Господині ставлять на тісто для пасок, аби захистити від злого ока та аби тісто файно виросло.

Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах