127664
13:51 13.042022

У рамках акції на підтримку переселенців у 76 мистецьких школах Угорщини одночасно зазвучали музичні інструменти

Життя 3673

8 квітня в Угорщині на підтримку вимушених переселенців та закарпатців у 76 мистецьких школах одночасно зазвучали музичні інструменти. Ініціювала та координувала цей захід піаністка, володарка премії ім. Ференца Ліста Андрея Варнадь. На концертах у музичних школах проводився і благодійний збір. Виручені кошти передали на забезпечення харчуванням переселенців у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ в Берегові.

Заклади цього вишу з початку війни надають прихисток для біженців з інших регіонів України. У пунктах розміщення в міру можливості налагодили і їхнє забезпечення гарячим харчуванням.

«Ми звільнили всі наші гуртожитки не лише в Берегові, але й у кількох інших навчальних закладах області, які перебувають у нашому підпорядкуванні. У гуртожитках у Берегові живуть переважно працівники наших партнерських вишів, з якими ми маємо договори та співпрацюємо в науковій сфері. Спочатку в людей ще були якісь запаси, звернень про потребу в харчуванні не надходило, проте з часом ми вже змогли налагодити забезпечення гарячими обідами один раз на день. Оплачуємо харчування з власного бюджету. Завдяки підтримці уряду Угорщини, який фінансує наш інститут, маємо можливість забезпечувати й вимушених переселенців», – повідомила президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдико Орос.

Наразі виш забезпечує комплексними обідами 150 біженців.

«У цій ситуації кожен допомагає як може. Для мене Закарпаття вже наче друга батьківщина. Коли я почула про початок війни, у мені було дуже багато болю. Я вірю в спільну силу, спільне бажання та спільну молитву. А музика – це молитва, захована за нотами. Тому в мене виникла ідея, щоб ми, музиканти, спільно так помолилися. Цією ідеєю я поділилася зі Спілкою музичних та мистецьких шкіл Угорщини, яка підтримала мене. Відтак до акції долучилися 76 музичних закладів країни», – розповіла піаністка Андрея Варнадь про свою ініціативу.

Зібрані під час акції пожертви в Закарпатський угорський інститут передали за сприяння Угорської реформатської служби допомоги.

Мисткиня долучилася до заходу в Берегові, де разом із закарпатськими дітьми дала концерт на підтримку вимушених переселенців у берегівському угорському інституті.

Андрея Варнадь також дала старт 30-годинному навчанню у виші, яке вже втретє організовують на Закарпатті в рамках програми «Магія музики». Участь у цьому заході, що проводиться в співпраці з благодійним фондом «ҐЕНІУС», візьмуть 19 молодих закарпатських музикантів.

«Узяти участь у навчанні виявили бажання 24 дітей, а також 9 їхніх педагогів, адже до цієї програми долучаються спільно учні та їхні вчителі музики. Заявки подали школярі віком від 8 до 16 років, які займаються музикою щонайменше рік, – це основна умова. Оскільки війна та пов’язані з нею проблеми не дозволили всім долучитися до концерту з нагоди старту навчання, ми до 5 квітня зібрали твори від учасників. Тож після їхнього розгляду засновницею програми Андреєю Варнадь участь у навчанні візьмуть 19 дітей зі своїми педагогами», – повідомила директорка Благодійного фонду «ҐЕНІУС» Наталія Вараді.

Андрея Варнадь в інтерв’ю журналістам додала: «Я бачу дуже талановитих дітей, у мене навіть виникло питання, як учителям вдалося їх так підготувати. Поки в дітях стільки гармонії та духовної краси, є сподівання, що цей світ може стати кращим. Я почула такі гарні музичні твори, таку глибину, котрі дають надію на їхній подальший розквіт. Я відчула, що вони тепер дещо сумні, задумливі, але відкриті до краси та гармонії».

Навчання в рамках програми «Магія музики» завершиться спільним гала-концертом учасників, який відбудеться 3 червня.

EV/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах