127612
16:13 12.042022

Тимчасово переселені в Угорщину українські школярі зможуть навчатися рідною мовою

Життя 4864

Про це, серед іншого сьогодні йшлося під час зустрічі у Закарпатській обласній раді керівництва Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА за участі керівника угорської делегації — голови Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег та голови об’єднання Оскара Шестака.

Приймаючи давніх партнерів, голова Закарпатської облради Володимир Чубірко подякував Угорщині за гуманітарну підтримку та розповів коротко про ситуацію в Україні.

«Що стосується, війни і нашого краю, то Бог милував від авіаударів і бойових дій, однак, у область все частіше приходять сумні звістки про загибель на війні проти російських окупантів наших земляків, серед яких є й етнічні угорці… Разом з тим, наш Президент Володимир Зеленський заявив, що хто не воює, повинен працювати. Тому, продовжуємо реалізовувати наші проекти, у тому числі й великий і такий потрібний проєкт «Zero waste» («Нуль відходів») із побудови сміттєсортувального заводу у селі Яноші на Берегівщині», — розповів Володимир Чубірко.

Зараз, за словами голови облради, уряд Угорщини на цей проект довиділив близько 3 млн євро. Залишилися технічні формальності. Домовилися активізувати роботу, яка б прискорила підписання грантової угоди та будівництво сміттєсортувального заводу. Також у рамках ЄОТС ТИСА продовжується і реалізація низки малих проектів, які партнери започаткували раніше. Серед майбутніх проектів, які ініціював голова облради — забезпечення навчання українською мовою у окремих школах для тимчасово переселених до Угорщини українців, що проживають у сусідній із Закарпаттям області Саболч-Сатмар-Берег. Українська сторона у разі реалізації цієї ініціативи, бере на себе зобов’язання забезпечити учнів українськими навчальними посібниками.

У свою чергу голова загальних Зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак наголосив, що Угорщина підтримує євроінтеграційні прагнення України і підтримуватиме нашу державу на цьому шляху. Також пан Оскар побажав Україні та українцям як най швидше звільнити захоплені ворогом території нашої держави.

Угорські партнери з ЄОТС ТИСА приїхали на Закарпаття не з пустими руками. Цього разу привезли два мікроавтобуси гуманітарної допомоги, серед якої — продукти харчування, медикаменти, медзасоби та автономний генератор. У ході зустрічі було також домовлено про поставку чергової партії гумдопомоги після великодніх свят.

У ході зустрічі також було обрано нового голову Спостережної комісії ЄОТС ТИСА. Ним став депутат Закарпатської обласної ради, екс-голова облради Михайло Рівіс. Його кандидатура була одноголосно підтримана всіма членами Спостережної комісії ЄОТС ТИСА.

У засіданні також взяли участь з української сторони заступник директора європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА Юдіта Євчак, начальник управління міжнародних та регіональних зв’язків облради Василь Маковський та угорські партнери: директор ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап, члени Спостережної комісії ЄОТС ТИСА Іштван Сабо й Роберт Ігнат, проектний менеджер об’єднання Кароліна Данч та Андраш Кіш — голова комісії з питань транскордонного співробітництва Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег.

Про це інформує пресслужба Закарпатської обласної ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах