127361
17:18 8.042022

U-LEAD роз’яснює громадам Закарпаття умови надання допомоги внутрішньо переміщеним особам

Життя 2936

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує працювати з територіальним громадами України та проводить низку заходів для фахівців органів місцевого самоврядування. 07 квітня 2022 року представники громад Закарпаття взяли участь в інформаційній сесії щодо умов надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Захід організувала команда Регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області спільно із департаментом соціального  захисту населення Закарпатської ОВА.

«Саме зараз ефективна робота територіальних громад сприятиме наближенню нашої спільної перемоги. Важливо, щоб послуги в громадах були якісними, а люди, які переїхали на Закарпаття, почувалися комфортно. А тому організація якісної роботи громад щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам є одним із найважливіших завдань та потребує підвищеної уваги», – наголосив Микола Сюсько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області.

За словами Віктора Мацоли, директора департаменту соціального    захисту населення Закарпатської ОВА, в області є більше 300 тис. осіб, які тимчасово знайшли прихисток на Закарпатті.

«Ми робимо все можливе, щоб підтримати людей та допомогти їм. Зараз виникає чимало проблем з різних питань, які стосуються прийому заяв для надання довідок ВПО та для отримання допомоги. Програмне забезпечення не справляється з такими об’ємами роботи та кількістю заявок», – розповідає Віктор Мацола.

Посадовець зазначив, що зараз в Закарпатській області проводиться робота з міжнародними організаціями, які можуть надати фінансову допомогу переселенцям, крім державної підтримки.

Наталія Омелянюк, заступник директора департаменту соціального  захисту населення Закарпатської ОВА, розповіла про умови та механізми оформлення допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Фахівчиня проаналізувала ключові пункти постанови КМУ №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

«Для отримання допомоги, спершу необхідно подати заяву для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи, після чого можна претендувати на фінансову підтримку від держави. На Закарпаття такі довідки можна отримати в управліннях соціального захисту населення, ЦНАП та в органах місцевого самоврядування. Зараз всі дані вносяться через система «Соціальна громада», є певні труднощі з цим, тому фахівці працюють над удосконаленням програмного забезпечення. Невдовзі в повній мірі функціонуватиме можливість подачі заяв через систему «Дія», що значно пришвидшить процес отримання довідки ВПО та допомоги», – підкреслила Наталія Омелянюк.

Наголошувалося на важливості активізації роботи територіальних громад  в напрямку надання допомоги для ВПО, щоб максимально якісно налагодити систему підтримки та співпраці.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах